Moskva har sendt en diplomatisk melding til Washington hvor de advarer mot våpnene som amerikanerne leverer til Ukraina. Særlig nye våpen av mer langtrekkende karakter bekymrer russerne.

Russia has sent a series of warnings to the Biden administration, including a formal diplomatic protest this week, demanding that it halt shipment of advanced weapons to Ukraine that could strike into Russian territory, or risk unspecified “unpredictable consequences.”

The diplomatic note, called a démarche, was sent through normal channels, two administration officials said, and was not signed by President Vladimir V. Putin or other senior Russian officials. But it was an indicator, one administration official said, that the weapons sent by the United States so far were having an effect.

Russerne er spesielt bekymret for de nye våpnene amerikanerne skal levere.

It also suggested that the Russians were concerned about the new tranche of more sophisticated offensive weaponry, part of an $800 million package that President Biden announced the day after the démarche was delivered by the Russian Embassy in Washington.

Det er snakk om langtrekkende artilleri.

Dette er noe ganske annet enn de defensive våpnene Biden-regimet snakket om til å begynne med. Krigen har endret karakter.

Amerikanerne har fått blod på tann og ser at russerne holder på å tape. Derfor øker de forsendelsene i kvantitet og kvalitet.

Russerne forstår godt hva som skjer.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.