Taliban har overtatt nok våpen til å utstyre en moderne hær: 40 fly, tusenvis av avanserte våpen, pansrede kjøretøyer, ammunisjon, verdier for milliarder. Det kan bli alvorlig oppvask i Washington. Hvis amerikanerne må aksjonere for å hente ut egne borgere, kan de bli drept med sine egne våpen.

The Taliban has seized dozens of aircraft and thousands of weapons, vehicles and pieces of high-tech equipment in Afghanistan that was funded by the U.S. government, Reuters reported.

Det er nesten ufattelig at amerikanerne kan ha etterlatt seg så mye våpen som kan bli brukt mot amerikanske soldater.

Billions of dollars worth of military equipment that the U.S. gave to the now-defunct Afghan military has been obtained by Taliban insurgents, officials with knowledge of the situation told Reuters. The massive weapons stockpile left behind in the Middle Eastern nation includes valuable technology such as night-vision goggles, unmanned aerial vehicles and Black Hawk combat helicopters.

Republikanerne i Representantenes hus forbereder en lov som vil tvinge administrasjonen å informere om hvor mye som ble etterlatt.

“Everything that hasn’t been destroyed is the Taliban’s now,” an anonymous U.S. official told Reuters on Thursday. (RELATED: EXCLUSIVE: House Republicans To Propose Bill Forcing Biden Administration To Reveal How Much US Weaponry Taliban Seized During Takeover)

Blant nåværende og tidligere tjenestemenn er man alarmert ved tanken på at disse våpnene kan havne hos USAs fiender: Iran, Russland og Kina.

Current and former officials said the federal government is increasingly concerned the technology could be obtained or sold to U.S. enemies like Iran, China and Russia which have vowed to maintain a diplomatic relationship with the insurgents who now possess the weaponry, Reuters reported.

Antallet som nå nevnes, er sjokkerende: 2000 pansrede kjøretøyer, 40 fly, Black Hawk-helikoptre og state of the art droner. Pentagon har overøst regjeringshæren med 162.000 enheter med kommunikasjonsutstyr og 16.000 nattsynkikkerter.

Det er ufattelig at dette ble etterlatt. Hærer som flykter hals over hode, gjør det.

Officials estimated the Taliban, which controls the vast majority of the war-torn Middle Eastern nation, is in possession of 2,000 armored vehicles and up to 40 aircraft, including Black Hawks and pricey ScanEagle drones, according to Reuters. Since 2003, the U.S. has given more than 600,000 infantry weapons like rifles, 162,000 pieces of communications equipment and 16,000 night-vision goggles to the Afghan security forces.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.