Nytt

Det er raseri blant USAs allierte i Midtøsten fordi Barack Obama nekter dem å levere tyngre våpen til kurderne. Kurderne har vært de mest effektive motstanderne til IS og de landene som vil levere dem våpen, finner USAs holdning uforståelig.

Det er Con Coughlin, sikkerhetskorrespondent for Daily Telegraph som skriver dette:

The United States has blocked attempts by its Middle East allies to fly heavy weapons directly to the Kurds fighting Islamic State jihadists in Iraq, The Telegraph has learnt.

Some of America’s closest allies say President Barack Obama and other Western leaders, including David Cameron, are failing to show strategic leadership over the world’s gravest security crisis for decades.

They now say they are willing to “go it alone” in supplying heavy weapons to the Kurds, even if means defying the Iraqi authorities and their American backers, who demand all weapons be channelled through Baghdad.

Kurderne har lenge klaget over at de ikke får de tyngre våpen de må ha hvis de skal slå IS. Nå later det til at unnfallenheten ikke skyldes treghet, men bevisst uvilje. Amerikanernes veto rammer ikke bare araberstater:

Millions of pounds-worth of weapons have been bought by a number of European countries to arm the Kurds, but American commanders, who are overseeing all military operations against Isil, are blocking the arms transfers.

På bakgrunn av trusselen fra IS og den store oppmerksomheten den får i amerikanske medier, synes Obamas politikk nærmest ubegripelig. Det gjelder for øvrig ikke bare Det hvite hus, men også Kongressen:

High level officials from Gulf and other states have told this newspaper that all attempts to persuade Mr Obama of the need to arm the Kurds directly as part of more vigorous plans to take on Islamic State of Iraq and the Levant (Isil) have failed. The Senate voted down one attempt by supporters of the Kurdish cause last month.

Amerikanerne har kontroll ikke bare med våpenleveransene, men også utvelgelsen av bombemål, og også her kommer uviljen mot å bekjempe IS til syne:

The US has also infuriated its allies, particularly Saudi Arabia, Jordan and the Gulf states, by what they perceive to be a lack of clear purpose and vacillation in how they conduct the bombing campaign. Other members of the coalition say they have identified clear Isil targets but then been blocked by US veto from firing at them.

“There is simply no strategic approach,” one senior Gulf official said. “There is a lack of coordination in selecting targets, and there is no overall plan for defeating Isil.”

I frustrasjonen vurderer minst én araberstat å handle på egen hånd.

The officials say they are looking at new ways to take the fight to Isil without seeking US approval.

“If the Americans and the West are not prepared to do anything serious about defeating Isil, then we will have to find new ways of dealing with the threat,” said a senior Arab government official. “With Isil making ground all the time we simply cannot afford to wait for Washington to wake up to the enormity of the threat we face.”

..

At least one Arab state is understood to be considering arming the Peshmerga directly, despite US opposition.

Kurderne klager over at den irakiske hæren har kastet ikke bare håndvåpen, men etterlatt store mengder tyngre våpen og pansrede kjøretøyer og disse brukes nå av IS mot kurderne. De kan ikke svare.

Amerikanernes strategi fungerer ikke etter hensikten. Forsvarsminister Ashton Carter sa for et par uker siden at den irakiske regjeringshæren ikke har klart å verve så lite som 22.000 mann. I stedet selger korrupte offiserer våpen til shia-militser, som nå kjører rundt i pansrede Humweer og med amerikanske våpen og uniformer.

Det hele demoraliserer kampen mot IS.

Tidligere har man trodd at Obamas administrasjon var redd eskalering. Det som Coughlin skriver tyder på en bevisst aktiv politikk om å nekte kurderne våpen.

Obama har tidligere bagatellisert IS. På begynnelsen av fjoråret kalte han dem et juniorlag.

a “JV [junior varsity] team” of jihadists compared with al-Qaeda. At that point, Isil had seized Fallujah, which US forces took in a bloody battle in 2004.

I kjølvannet av Obamas manglende politiske vilje til å bekjempe IS florerer konspirasjonsteoriene.

 

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/islamic-state/11712237/US-blocks-attempts-by-Arab-allies-to-fly-heavy-weapons-directly-to-Kurds-to-fight-Islamic-State.html