Tavle

Helsepersonell i Kobani sier at IS ved minst én anledning har benyttet kjemiske våpen i kamp mot kurderne. Times of Israel skriver at fotografier av kurdere som ble drept i et slag i juli, antyder at de ble utsatt for sennepsgass.

While it still remains unclear whether chemical agents were actually used by the Islamic State, Israeli experts who examined the photographs said the wounds, which included severe peeling of the skin and heavy blistering, suggested the Kurdish fighters had been exposed to mustard gas, the GLORIA Center reported. The experts added, however, that more data was needed to form a definitive conclusion.

Et nærliggende spørsmål er om IS har vært i stand til å gjøre bruk av lagrene av kjemiske våpen etter Saddam Hussein. I teorien er det ikke umulig:

In early July, shortly before the attack on Kobani, officials in Iraq reported that the Islamic State had taken control of a vast former chemical weapons facility northwest of Baghdad, where 2,500 chemical rockets filled with the deadly nerve agent sarin, or their remnants, were stored along with other chemical warfare agents.

FN mener likevel at det er umulig i praksis:

The UN, however, stressed that the bunkers were bombed during the first Gulf War in February 1991, which routed Iraq from Kuwait, and said the rockets were “partially destroyed or damaged.”

The UN added that the sarin munitions were “of poor quality” and “would largely be degraded after years of storage under the conditions existing there.”

En talsmann for USAs forsvarsdepartement sier til Daily Mail at den som måtte prøve å bruke noe av dette, ville løpe størst risiko for å skade seg selv.

Det er så som så med påliteligheten til nesten all informasjon om temaet, som utvilsomt er et kraftig propagandavåpen også. De fleste parter kan mistenkes for ikke å opptre i god tro.

 

Islamic State said to use chemical weapons on Kurds