Like etter terrorangrepene i Paris 13. november uttalte den franske statsministeren Manuel Valls at det var risiko for et kjemisk jihad-angrep i Europa. Det ble også avdekket at det hadde vært et høyst spesialisert tyveri på et sykehus i Paris form av vernedrakter: Et dusin tette vernedrakter av typen som beskytter mot Ebola, tre dusin støvler av polyetylen – et materiale som er motstandsdyktig mot kjemikalier, hansker, antibakterielle masker … alt dette utstyret ble stjålet fra et sikret lokalt pediatrisk sykehus i Paris.

Franske styrker bevokter vannreservoar.

Britisk utenrikspolitisk rådgiver Nomi Bar-Yaacov skrev i The Guardian den 27. november:

On 14 November the French government authorised the use of atropine sulfate, which can be used as an antidote in the event of chemical attacks. The British government is yet to announce any such measures. Security around Paris’s water supply recently increased following concerns that they might be vulnerable to a unconventional attack.

Hun legger vekt på at IS rekrutterer jihadister med utdannelse innen fysikk, kjemi og IT:

There is a very real risk of Isis using unconventional weapons in Europe and beyond. What makes Isis so dangerous is its radical ideology coupled with its continued success in recruiting hundreds of foreign fighters, including some with degrees in physics, chemistry, and computer science, and some who have previously worked in Saddam Hussein’s weapons of mass destruction (WMD) programme. These recruits have the skills to manufacture lethal weapons from raw substances as well as access to serious funding.

gassmasker

Blir Europa som Israel etterhvert? Under Gulfkrigen ble israelere oppfordret til å bære med seg en liten bag med gassmaske og motgiftstabletter mot kjemiske angrep.

I en briefing denne måneden skriver EU-parlamentet blant annet at Europa må forberede seg på muligheten for et kjemisk-biologisk angrep fra IS-jihadister:

The European Union and its Member States must prepare for the possibility of a chemical or biological attack on their territory by the self-styled ‘Islamic State’ in Iraq and the Levant (known variously as IS, ISIS or ISIL, and by the Arabic acronym ‘Da’esh’). Since the beginning of October 2015, terrorist attacks in Ankara, the Sinai Peninsula, Beirut, Paris and Tunis, for which ISIL/Da’esh has claimed responsibility, have cost the lives of 500 people.

Immediately following the latest attack in Paris, the jihadist terrorist group threatened further attacks in European cities. ISIL/Da’esh has vowed that future strikes will be more lethal and even more shocking. This has prompted experts to warn that the group may be planning to try to use internationally banned weapons of mass destruction in future attacks. On 19 November 2015, the French Prime Minister, Manuel Valls, raised the spectre of ISIL/Da’esh planning a chemical or biological attack.

At present, European citizens are not seriously contemplating the possibility that extremist groups might use chemical, biological, radiological or nuclear (CBRN) materials during attacks in Europe. Under these circumstances, the impact of such an attack, should it occur, would be even more destabilising. European governments and EU institutions need to be on alert, and should consider publicly addressing the possibility of a terrorist attack using chemical, biological, radiological or even nuclear materials. The EU institutions have devoted considerable efforts to preventing a CBRN attack on European soil and preparing worst-case scenarios. However, some gaps remain, in particular with regard to information- sharing among Member States.

ny hverdag

Det er da ikke sånn vi vil ha det?

EU-parlamentets rapport er laget etter fredag 13. Den sier at europeere ikke er forberedt på angrep med WMD. Selv et begrenset angrep med en dirty bomb, som sprenger radioaktivt materiale fra medisinsk bruk, vil kunne ha ødeleggende virkning på samfunnsmoralen.

 

Rob Wainwright, head of Europol said after the attacks on Paris: ‘We are dealing with a very serious, well-resourced, determined international terrorist organisation that is now active on the streets of Europe.

‘This represents the most serious terrorist threat faced in Europe for 10 years.’

Mr Wainwright warned that ISIS had serious capabilities in terms of resources and manpower.’

 

 

 

Snaphanen  Daily Mail  The Guardian  Le Monde

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.