Nytt

En Al Qaida-celle i Algerie måtte stenge treningsleiren sin etter at et eksperiment med «uvanlige våpen» slo feil, sier en amerikansk etterretningsansatt til Washington Times. 40 Al Qaida-medlemmer skal ha dødd av byllepest etter et eksperiment med et biologisk våpen. Byllepest er det samme som Svartedauen, en epidemi som tok livet av en tredjedel av Europas befolkning på slutten av 1300-tallet.

Amerikanske myndigheter skal ha oppfanget en haste-samtale mellom ledelsen i Al Qaida i Maghreb og ledere ved den pakistanske grensen, som antudet at forseglingen rundt et område med en biologisk eller kjemisk substans slik at stoffet lekket ut.

Det spekuleres nå i hvorvidt al Qaida-medlemmene forsøkte å utvikle byllepesten som et våpen til bruk mot vestlige byer:

But there are now claims the cell was developing the disease as a weapon to use against western cities.

Experts said that the group was developing chemical and biological weapons.

Dr Igor Khrupinov, a biological weapons expert at Georgia University, told The Sun: «Al-Qaeda is known to experiment with biological weapons. And this group has direct communication with other cells around the world.

«Contagious diseases, like ebola and anthrax, occur in northern Africa. It makes sense that people are trying to use them against Western governments.»

Dr Khrupinov, who was once a weapons adviser to the Soviet president Mikhail Gorbachev, added: «Instead of using bombs, people with infectious diseases could be walking through cities.»

I fjor rapporterte den britiske etterretningstjenesten at de i løpet av 2008 hadde forhindret opptil 100 utenlandske studenter i å få tilgang til landets laboratorier. Regjeringen bekreftet at potensielle terrorister poserer som studenter og forsøker å infiltrere britiske topp-laboratorier, i den hensikt å skaffe seg materiale og ekspertise for å utvikle kjemiske, biologiske, radiologiske eller nuklære våpen.

Daily Telegraph: Al-Qaeda cell killed by Black Death ‘was developing biological weapons’