Myndighetene i Brussel advarte lørdag folk mot å tro på og spre rykter. Det går stadig rykter, som at det ble funnet kjemikalier i en leilighet i Molenbeek som ble raidet natt til lørdag. Bare muligheten for at det kan være sant gjør at folk revurderer sine valg for fremtiden.

I leiligheten ble det funnet våpen, sprengstoff og noen sier kjemikalier. Denne oppdagelsen er noe av bakgrunnen for unntakstilstanden i Brussel lørdag.

Brussels

Brussel idag. Alle barer og restauranter måtte stenge klokken 18.

Folk får etterhvert mye å forholde seg til. Forsiktigheten blir ikke mindre ved nyheten om at franske myndigheter setter inn forsterket vakthold rundt vannkildene til Paris, av frykt for kjemiske angrep. Enda mer foruroligende er grunnen til vaktholdet: Det er stjålet beskyttelsesdrakter mot kjemiske våpen fra et sykehus i Paris.

Paris has stepped up security at key water supply sites to the capital following warnings by the prime minister that the country could not rule out “chemical or biological weapons” in the wake of the deadly terrorist attacks on the French capital.

The higher security comes amid reports of a worrying unexplained theft of chemical and biological protective suits at a top Paris hospital, write Henry Samuel and David Chazan.

«Chemicals» were also among an «arsenal» reportedly discovered by police in a flat in Molenbeek outside Brussels, from where the Paris strikes are thought to have been planned and prepared.

Eau de Paris, the capital’s state-run water company, has banned access to six sensitive sites to all but key personnel.

Man ser at terroren lett kan utløse hysteri. Hvem vet hva som er sant? Alt er mulig, derfor tror også folk på alle mulige rykter. Better safe than sorry, kan gi seg uante utslag.

The higher security comes amid reports that a dozen protective suits used in case of contact with highly contaminative viruses like Ebola or dangerous chemical or biological products have gone mysteriously missing from Paris’ Necker hospital.

Three times as many protective boots made of polyethylene – resistant to chemical agents – have also vanished, along with gloves and anti-bacterial masks.

The hospital said: “The disappearance of this limited amount of equipment was noticed on Wednesday and a complaint has been filed.”

Heller ikke myndighetene tør ta sjansen på ikke å gjøre noe. Muligheten for at IS kan bruke våpen er til stede. De har tidligere i år brukt sennepsgass mot kurdere i Syria. Det er videre kjent at de arbeider på kjemiske våpen og har hjelp fra eksperter fra Saddams tid.

Til sist kommer vissheten om at IS ikke vil ha noen skrupler med å bruke dem.

Det har fått myndighetene til å distribuere antistoffer til sykehusene. Det ble gjort dagen etter Paris-terroren, det sier noe om hvor alvorlig myndighetene ser på situasjonen.

It emerged this week that French hospitals and emergency services across the country have been supplied with the most powerful antidote to sarin and other nerve gas chemicals for the first time.

Under a November 14 decree, the army’s medical service was ordered to distribute stocks of the drug atropine.

Amerikanerne har påvist rester av sennepsgass på kurdiske soldater i Nord-Syria. IS skal ha flyttet laboratorier og eksperter fra Irak til Syria.

 

French intelligence agents are convinced that Isil is now producing mustard gas after obtaining samples from in Syria. «The impurities found prove it was locally made by Isil chemists,» one is cited as saying. However, the gas is notoriously difficult to transport.

Iraqi and American intelligence have warned that Isil is aggressively pursuing development of chemical weapons, setting up a branch dedicated to research and experiments with the help of scientists from Iraq, Syria and elsewhere in the region.

So far, the only overt sign of the group’s chemical weapons program has been the apparent use of mustard gas against Iraqi Kurdish fighters and in Syria. In mortars that hit Kurdish forces in northern Iraq earlier this year, preliminary tests by the U.S. showed traces of the chemical agent sulfur mustard.

 

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/france/12009370/Mali-Bamako-terrorist-attack-170-hostages-Paris-Belgium-live.html