En kjemi-ekspert tilhørende IS, som ble befinner seg i amerikansk fangenskap i kurdiske Erbil Irak, har fortalt at IS har klart å gjøre sennepsgass om til pulverform og fylt artillerigranater med giften.

Mannen skal være høyt oppe i IS-hierarkiet. Han ble tatt til fange for en måned siden.

Defense officials said the detainee, described by the military as a “significant” Islamic State operative who was captured a month ago by commandos in an elite American Special Operations force, has, under interrogation, provided his captors with details about how the group had weaponized mustard gas into powdered form and loaded it into artillery shells.

One Defense official said that it was not concentrated enough to kill anyone, but that it could maim people.

Sennepsgass brukt mot sivile er nok til å utløse panikk. Saddam Hussein brukte sennepsgass mot kurderne i Halabja.

Khan al-Assal area near the northern city of Aleppo, Mar. 23, 2013.

Det hevdes at dette bildet viser resultatet av et kjemisk angrep ved Khan al-Assal-området nær Aleppo, Mar. 23, 2013.

Amerikanerne informerte Røde Kors om fangen og Røde Kors har besøkt ham. Når de er ferdig med avhørene vil fangen bli overlevert til kurdiske myndigheter. Amerikanerne har ingen planer om egne fengsler i Irak.

Styrken tilhører en spesialstyrke på 200 som nylig ankom Irak. Det er den første kampstyrken siden USA trakk seg ut av Irak ved utgangen av 2011.

the 200-member Special Operations team has been given the task of killing and capturing Islamic State operatives, the latter in particular to use in gathering intelligence.

Defense officials said the team had set up safe houses and worked with Iraqi and Kurdish forces to establish informant networks and conduct raids on Islamic State leaders and other important militants.

http://www.nytimes.com/2016/03/10/world/middleeast/isis-detainee-mustard-gas.html?emc=edit_na_20160309&nlid=30317720&ref=cta&_r=0