Symbolet på amerikansk nederlag i Vietnam var bildet av helikoptre som lettet fra ambassaden i Saigon med folk hengende fra understellet. Nå ligger det an til en gjentakelse i Kabul. Amerikanske soldater sendes til den afghanske ambassaden for å sikre trygg evakuering.

Siden Biden kunngjorde at han likevel ville følge Trumps plan å trekke seg ut, har situasjonen forverret seg fra dag til dag. Trumps utenriksminister Mike Pompeo sier de laget krisescenarier som skulle forhindre sammenbrudd. Biden-administrasjonen ser ikke ut til å ha overskuet konsekvensene av en tilbaketrekking. Evakueringen fra den store Bagram-basen var som å trekke ut proppen av badekaret.

Torsdag falt Herat mot Iran. Kandahar har falt. Kampmoralen blant regjeringsstyrkene må være lav for at en slik fremrykking er mulig.

Men ikke bare blant afghanerne.

U.S. military officers at the Pentagon tell Fox News the images of the Taliban taking over Afghanistan are «demoralizing.»

«This is all melting down in a short period of time,» one U.S. military officer described what is happening right now in Afghanistan.

Amerikanerne kan ikke en gang bekrefte at Kandahar har falt.

With no U.S. military forces on the ground and very little assets overhead, the Pentagon cannot confirm Kandahar has fallen but officials acknowledge «it doesn’t look good.»

Trump hadde varslet at han ville avvikle krigene i Syria og Afghanistan. Bidens tilbaketrekking får mer et preg av å være et nederlag.

Det er bare to uker siden Biden fikk spørsmål om regjeringshæren hadde en sjanse. -Selvfølgelig, svarte Biden. -Regjeringshæren har 300.000 mann og er velutstyrt. Taliban har 75.000.

Men en ting er tall på papiret, noe annet er virkeligheten. Biden vet at Kabul hadde 32 piloter som kan fly Black Hawk-helikoptre og jagerbombere. Taliban har målrettet drept mange av dem. Uten piloter blir flyene stående på bakken.

Taliban kontrollerer nå så store deler av landet at de kan sulte ut Kabul. Uten drivstoff og mat er det bare et spørsmål om tid før byen faller. Dette har Biden og hans «principals» visst hele tiden. Men Biden velger å skyve problemene foran seg. Dermed møter han en rekyl når the shit hits the fan.

Han får sitt Saigon-øyeblikk.

Amerikanerne sender et større antall soldater til Afghanistan for å sørge for en trygg evakuering. Storbritannia sender 600 soldater. Det sier noe om hvor fort situasjonen forverrer seg at man nå skal evakuere sivile og ambassadene.

Biden og Boris Johnson vet: Taliban kommer ikke til å spare noen.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂