Det er ikke bare i Kabul det har brutt ut panikk. Også i Washington har man panikk. Det har gått opp for Biden-administrasjonen at de kan gå på det største nederlaget siden Vietnam. Nå sendes det ytterligere 2.000 soldater til Kabul for å sikre evakuering av ambassaden, ødeleggelse av papirer og stengning. Amerikanerne tror ikke situasjonen blir levelig for dem under Taliban.

Det sier de ikke høyt foreløpig. Men det ligger i kortene. Det vitner også om at panikk at Biden begynner å skylde på Trump for at Kabul faller. Han gjør det samme med alle kriser, også den på grensen i sør. Han påstår også den skyldes Trump.

The 82nd Airborne Division’s alert brigade will send 1,000 paratroopers to Kabul next week to reach the White House’s goal of 5,000 troops in the city to protect the evacuation of U.S. personnel, Fox News’ Lucas Tomlinson reports.

He also blames President Trump for the current situation, saying he «inherited» a deal «that left the Taliban in the strongest position militarily since 2001 and imposed a May 1, 2021 deadline on US forces.»

«I faced a choice—follow through on the deal, with a brief extension to get our forces and our allies’ forces out safely, or ramp up our presence and send more American troops to fight once again in another country’s civil conflict,» he says.

På engelsk er det et uttrykk som heter at hvis du ødelegger noe, så eier du det; du har ansvaret. Det er Biden-administrasjonen som eier situasjonen i Afghanistan. Det hjelper ikke skylde på andre.

Biden innrømmer at regjeringshæren ikke har kampvilje. De astronomiske summene har vært bortkastet.

Over our country’s 20 years at war in Afghanistan, America has sent its finest young men and women, invested nearly $1 trillion dollars, trained over 300,000 Afghan soldiers and police, equipped them with state-of-the-art military equipment, and maintained their air force as part of the longest war in US history. One more year, or five more years, of US military presence would not have made a difference if the Afghan military cannot or will not hold its own country. And an endless American presence in the middle of another country’s civil conflict was not acceptable to me.

Kritikerne hamrer løs.

Meghan McCain lever Biden ingen ære. Han har skapt kaos, akkurat slik han har gjort på grensen i sør.

«Even if you thought leaving Afghanistan was the right decision -this is a reckless, dangerous, blundering, and embarrassing withdrawal,» McCain began a series of tweets. «We left our translators, women, children, people who helped us for 20 years to be slaughtered & our president just called a lid until Wednesday.»

Minoritetsleder i Representantenes hus, Kevi McCarthy, sier Bidens eneste kort er å henstille til Taliban om ikke å innta Kabul med makt.

Fox News erfarer at State Department planlegger for stengning av ambassaden i Kabul. Det vil være et ydmykende nederlag tyve år etter 9/11.

Fox News has learned the U.S. military is preparing for a full evacuation from Kabul and closure of the U.S. embassy, if ordered by the State Department. For now, the embassy remains open.

White House increases US troops to help with Kabul evacuation to 5,000

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.