Biden nekter å ta ansvar for katastrofen under tilbaketrekningen fra Afghanistan. Det kan virke som Biden egentlig ikke bryr seg. Nå gir en ny rapport fra Det hvite hus Donald Trump ansvaret for noe som skjedde åtte måneder etter at Biden tiltrådte.

NTB rapporterte om dette i går, som om det var en helt normal nyhet.

Joe Bidens muligheter til å påvirke utfallet ble «betydelig begrenset av forholdene» som ble skapt under president Donald Trump, står det i rapporten, som er laget etter en gjennomgang ledet av USAs nasjonale sikkerhetsråd.

«Forholdene» Trump skapte var en avtale inngått med Taliban i februar 2020, der USA forpliktet seg til å trekke alle sine styrker ut av Afghanistan innen 1. mai 2021.

– Den utgående Trump-administrasjonen hadde gitt Biden-administrasjonen en dato for uttrekking, men ingen plan for å gjennomføre den. Og etter fire år med likegyldighet – og i enkelte tilfeller bevisst fornedring – var essensielle systemer, kontorer og funksjoner som ville vært nødvendige for en trygg og ordnet utgang, forfalt, slås det fast.

Rapporten kom på et passende tidspunkt, rett før påskehøytiden mens så å si alle medier fokuserte mest på tiltalen mot Donald Trump. Men Wall Street Journal tror ikke amerikanerne vil la seg lure av denne korte rapporten.

Americans are unlikely to fall for 12 pages of narrative gaslighting, and the buck for that dark episode stops with President Biden.

Joe Biden er ikke lei seg over USAs tilbaketrekning, og Det hvite hus forsøker å fremstille kaos og katastrofe som en triumf, mener WSJ.

Mr. Biden “believed the right thing for the country” was withdrawing all U.S. forces.

Kritikken dreier seg selvsagt ikke om tilbaketrekning i seg selv, amerikanerne er lei av uendelige kriger uten mål og mening. Det var selvsagt hvordan styrkene ble trukket ut som skapte reaksjoner, som alle menneskeliv som gikk tapt, og den merkelige avgjørelsen om å etterlate militært utstyr til en verdi av 85 milliarder dollar i hendene på Taliban.

Å gi Trump skylden er selvsagt helt meningsløst. Trump ville trekke ut styrkene fra Afghanistan, og ville trolig ha gjennomført dette hvis han hadde fått tillatelse til å bli gjenvalgt.

Men Biden gikk jo ikke til valg for å føre politikken til Trump? Biden skulle jo være den «voksne» i Det hvite huset. Han brukte kun én dag på å ødelegge USAs posisjon som en selvforsynt energinasjon. Da burde han vel ha tid nok til å utarbeide en ny plan om Afghanistan på 8 måneder?

Dessuten hadde Biden ingen forpliktelser om å overholde avtalen med Taliban, siden Taliban hadde brutt sin del av avtalen gjentatte ganger.

Biden kunne fint ha latt en mindre styrke bli igjen, blant annet for å bevokte de enorme mengdene med våpen på Bagram Air Base, og sørge for at alle viktige allierte kom seg trygt ut av landet.

Many of Mr. Biden’s advisers tried to tell him as much, including U.S. military general officers and European allies, who preferred a residual force of a few thousand allied troops.

Det var Bidens avgjørelser som førte til kaoset i Afghanistan. Han trakk også tilbake flystøtte og vedlikeholdet av utstyret til de afghanske styrkene som liksom skulle forsvare Kabul mot Taliban.

At Biden-regimet trakk styrkene ut fra Bagram Air Base var en selvforskyldt strategisk feil, ifølge en rapport fra Senatet i fjor.

Afghan allies literally woke up one morning at Bagram to find U.S. troops had gone.

NATO kollapser i Afghanistan, satser på genusteori og vaksinetvang

Mer alarmerende enn denne falske historien er det at Det hvite hus mangler evne til å se sammenhengen USAs fiasko i Afghanistan og den økende geopolitiske uroen, mener WSJ. USA er ikke lenger respektert, hverken av potensielle fiender eller tradisjonelle allierte.

Dett kan ha medvirket til at russerne våget å invadere Ukraina, seks måneder etter krisen i Afghanistan. USA hadde ikke lenger avskrekkende myndighet.

De eneste lærdommene Biden-regimet tok til seg fra Afghanistan, var de gale lærdommene, skriver WSJ.

“In Ukraine,” the report notes, “we decided to evacuate personnel nearly two weeks before Russia’s invasion.”

Biden-regimet virker tilsynelatende uvitende om at dette var enda et signal til Putin om at han kunne invadere uten å frykte USAs reaksjoner.

NTB fortsetter å sitere fra rapporten, som hevder at ingenting tyder på at mer tid, penger eller amerikanere ville ha endret utfallet i Afghanistan.

– Etter mer enn 20 år, mer enn 2000 milliarder dollar, og opptreningen av en afghansk hær på 300.000 soldater, tyder hvor hurtig og enkelt Taliban tok kontroll over Afghanistan på at det ikke var noe scenario – med unntak av en permanent og betydelig utvidet amerikansk militær tilstedeværelse – som ville ha endret utfallet, heter det i rapporten.

Det fremheves hvor raskt Taliban bekjempet de afghanske styrkene.

Taliban nedkjempet på få uker de afghanske soldatene som Nato og USA hadde trent opp i årevis. De siste amerikanske styrkene som var igjen i landet, måtte evakuere på desperat vis.

Nok en gang: At de afghanske styrkene var elendige er soleklart. I en annen video anslår en av instruktørene at hvis man innførte testing av rusbruk blant de afghanske soldatene, ville opp mot 85 prosent av soldatene forsvinne.

De aller fleste av disse «soldatene» hadde hverken vilje og evne til å bekjempe Taliban, Og det er tvilsomt om tyve nye år med opptrening ville ha endret noe særlig på dette. Personlig mener jeg USA burde ha skjønt dette for minst 15 år siden, og trukket seg ut av Afghanistan allerede da.

Men det er jo ikke dette saken dreier seg om. Det er måten tilbaketrekningen ble gjennomført på som blir kritisert, og de patetiske unnskyldningene fra Biden-regimet i ettertid.

WSJ er nådeløse i sin dom. Mange amerikanere mistet tilliten til Biden etter katastrofen i Kabul, og den tilliten er ikke blitt gjenopprettet. Velgerne skjønner hvem som hadde ansvaret, etter over halvannet år i Det ovale kontor.

Bidens rapport fremhever hans «bevisste, intensive, strenge og inkluderende beslutningsprosess» i Afghanistan.

Dette gjør det bare mye verre, mener WSJ.

Because it underscores that the problem was the final decision—that is, Joe Biden’s awful judgment.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.