Afghansk politi hjelper journalister som er blitt rammet av selvmordsbombere i Kabul 30. april 2018. Foto: Omar Sobhani/Reuters/Scanpix

Terrorister markerte åpningen av presidentvalgkampen med et angrep på hovedkvarteret til visepresidenten, tidligere etterretningssjef Amrullah Saleh. Angrepet har stor symbolsk betydning. Angriperne demonstrer at de har initiativet i det som skal være myndighetenes valgkamp.

Gunmen have set off a ‘suicide’ bomb at the office of the Afghan president’s running mate which killed at least two people and wounded 25.

Today’s attack, in Kabul, came on the first day of campaigning for presidential elections, scheduled for late September.

Vice-presidential candidate and former intelligence chief Amrullah Saleh was ‘evacuated from the building and moved to a safe location,’ said Nasrat Rahimi, the interior ministry spokesman.

Angrepet finner sted samtidig som Taliban forhandler med USA om betingelsene for amerikansk tilbaketrekning. USA forlanger at Taliban garanterer at landet ikke vil gi asyl til jihadister som vil angripe USA.

Men det løftet er ikke like enkelt å oppfylle i dag som for noen år siden. IS er blitt en rival og IS vil ikke være forpliktet av noen avtale. Afghanistan risikerer dermed å bli styrtet ut i en flerfrontskrig mellom Kabul-regjeringen, Taliban og IS, som alle bekjemper hverandre.

Afghanistan går fra kaos til kaos, selv uten amerikanerne.

Men humanistlobbyen i Vesten kan bruke amerikansk tilbaketrekning som argument for at flere må få asyl i Vesten selv om de hele tiden vært mot amerikansk nærvær. Når USA først er ute vil de beklage det, slik de gjorde i Syria.

The two sides appear to be closing in on an agreement in which the U.S. would withdraw its forces in return for a pledge from the Taliban to keep the country from being used as a launch pad for global attacks.

The Taliban and the Islamic State group’s affiliate in Afghanistan are sharply divided over ideology and tactics, with the Taliban largely confining their attacks to government targets and Afghan and international security forces.

The Taliban and IS have fought each other on a number of occasions, and the Taliban are still the larger and more imposing force.

Amerikanerne rykket inn og veltet Taliban fordi de hadde gitt al-Qaida baser og assistanse. Afghanistan har vært den lengste sammenhengende krig i USAs historie. Hvis resultatet blir så magert som det ser ut til, vil de menneskelige og økonomiske ofrene nærmest ha vært forgjeves.

USA under Trump vil trekke noen lærdommer av det og de vil ikke være til Europas fordel.

Gunmen set off bomb at Afghan president’s running mate’s Kabul office and kill two including a woman as they launch bloody gunfight with security forces

 

 

 

Kjøp Christopher Caldwells «Revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» fra Document Forlag her.