Nytt

Nyheten om at tre amerikanske spesialsoldater ble drept i nordvestre Pakistan denne uken, henleder oppmerksomheten mot flere ubehagelige fakta: at det finnes amerikanske soldater på pakistansk jord, og at pakistanske tjenestemenn forrådte dem til Taliban.

Det hjelper ikke amerikanerne at regjeringen benekter alt samarbeid med USA, på en måte som fyrer opp under antiamerikanismen.

Offisielt driver USA opplæring av den pakistanske hæren. Men disse soldatene skulle gjenåpne en jenteskole som var ødelagt av Taliban og restaurert for amerikanske penger. Det het at de ble drept av en fjernstyrt veibombe. Nå viser det seg at det var en selvmordsbomber. Han visste akkurat hvilken bil amerikanerne satt i. Noen må ha gitt ham den informasjonen.

The discovery of the dead US soldiers revealed that America’s shadowy war in Pakistan not only involves drones but also small cadres of special operations soldiers.

Pakistan’s foreign minister, Shah Mehmood Qureshi, insisted that US troops were in Pakistan only to provide counter-insurgency training for the Frontier Corps, a paramilitary force operating in the tribal areas.

Other sources said there were about 200 US military inside the country. «I’m not sure you could just call it training,» one official said. «They are hardly behind the wire if they are on trips to schools in Dir.»

The three US soldiers, who have been described variously as special operations forces and civil affairs troops, were killed when their convoy was bombed as it travelled to the re-opening of the school. It had been rebuilt with US aid after being bombed by the Taliban last year.

Three schoolgirls, two villagers and a Pakistani soldier were also killed in the attack, for which the Pakistani Taliban claimed responsibility. More than 100 were wounded, mostly schoolgirls.

Obama-administrasjonen har tredoblet antall droneangrep i år.

Pakistanske myndigheter vil ikke en gang innrømme at disse skjer i forståelse med dem. Dette frustrerer amerikanerne.

Spesialsoldatene kan ha vært i landet for å sjekke etterretningen som ligger til grunn for angrepene. Amerikanerne stoler ikke på sikkerhetstjenesten ISI: hva hvis de bevisst gir amerikanerne feilinformasjon for å diskreditere USA?

Angrepene er blitt flere og dødeligere. For første gang angriper de nå i flokk. Sist uke deltok åtte i et angrep mot en landsby i grenseområdene.

Det kan være et takk-for-sist for selvmordsaksjonen som drepte syv CIA-offiserer i Afghanistan for noen uker siden. En jordansk lege viste seg å være dobbeltagent.

US airstrikes in Pakistan, launched from unmanned drones, are now averaging three a week, triple the number last year. «We’re quietly seeing a geographical shift,» an intelligence officer said.

For the past month drones have pounded the tribal region of North Waziristan in apparent retaliation for the murder of seven CIA officers in Afghanistan by a Jordanian suicide bomber working with the Pakistani Taliban.

Last week America launched its first multiple drone attack, according to Pakistani security officials. Eighteen missiles were fired from eight unmanned aircraft in Dattakhel village, killing 16 people.


School bombing exposes Obama’s secret war inside Pakistan