Var amerikanske helikopterangrep inn på pakistansk territorium en engangshendelse, eller har USA bestemt seg for å vise at Taliban ikke kan bruke Pakistan som base? Torsdagens angrep har fått konsekvenser: Pakistan stengte en av to viktige forsyningslinjer for ISAF gjennom Kyber-passet.

Problemet for den pakistanske regjering er at den har latt vokse frem og selv pustet til en antiamerikanisme som gjør at den må reagere når USA tar seg til rette. Opinionen krever det. Samtidig er regjeringen nødt for å samarbeide med USA, ellers ville landet gå konkurs. Det legger regjeringen åpen for kritikk om å være underkastende overfor USA. Regjeringen må derfor vise handlekraft hver gang USA ønsker større innsats mot de ekstreme, eller går over grensen.

Det skjedde to ganger på fem dager denne uken. Først et helikopterangrep sist lørdag, da Taliban-soldater som trodde de var i sikkerhet fikk seg en overraskelse.

Torsdag skjedde det samme, men denne gang åpnet pakistanske grensevakter ild. Apache-helikoptrene fant seg ikke i å bli beskutt og skjøt tilbake.

ccording to the Pakistan military, the latest incident occurred at 5:25 a.m. Thursday, when two ISAF helicopters attacked the border post with rockets after Frontier Corps troops fired «warning shots» to let the aircraft know that they had crossed into upper Kurram Agency in Pakistan’s tribal area.
ISAF acknowledged that two Apache helicopters «briefly» crossed into Pakistani airspace while attacking in Afghanistan preparing to fire mortars on a nearby ISAF base.
«After the initial strike, the aircraft received what the crews assessed as effective small-arms fire from individuals just across the border in Pakistan,» ISAF said. «Operating in self defense, the … aircraft entered into Pakistani airspace killing several armed individuals.»
Within hours, Pakistan closed the vital ISAF supply line that runs from Karachi, Pakistan, through the fabled Khyber Pass to the Torkham crossing. About half of ISAF supplies come through Torkham and the southern Spin Boldak crossing, according to the U.S. Central Command.

Potensialet for en åpen strid mellom Pakistan og USA er til stede. Det finnes nok av faktorer. ISAF kan ikke vinne krigen hvis Taliban kan bruke Pakistan som base som er beskyttet mot angrep. Har Obama bestemt seg for å bli tøffere?

Grenseområdene har også en annen rolle: det er også beskyttet mark for terrorister som vil ramme Vesten. Det gir to gode grunner for USA til å angripe.

Da CIA-sjef Leon Panetta snakket med president Asif Ali Zardari var det like mye om planene om Mumbai-lignende angrep i Vesten, som skal være planlagt at konvertitter med vestlige pass, særlig tyskere.

Derfor skal droneangrepene være trappet opp i det siste. Også disse har sine omkostninger: kvinner, barn og eldre blir rammet.

Zardari-regjeringen samarbeider og stiller baser til disposisjon samtidig som den har vært dum nok til å kritisere angrepene. Derfor venter opinonen handling.

Innenriksminister Rehman Malik var dum nok til å si at nå fikk man se om USA var venn eller fiende. Men det er akkurat det samme USA sier om Pakistan: tålmodigheten med Pakistans passive og aktive støtte til Taliban er ved å bli slutt.

However, Pakistan Interior Minister Rehman Malik said the government needed a full explanation.
«We will have to see whether we are allies or enemies,» he told reporters.
While rare, Pakistan has used the closure of the border as a pressure point against the United States in the past.
Analysts and diplomats in Pakistan were puzzled about the sudden spate of «hot pursuit» by U.S. forces that has again increased friction between the two countries.
In June 2008, a similar ISAF attack killed 11 Pakistani border troops. Three months later, U.S. commandos targeted a suspected insurgent compound in South Waziristan that killed 20. Pakistan officials said most of the dead were civilians.
Panetta’s talks were thought to focus partly on a plot to attack multiple sites in Europe that was being reportedly hatched in Pakistan’s tribal area, by individuals holding European passports. The revelation of the plot is said to be the reason behind the huge ramp up in drone strikes this month.

Pakistan closes critical border after confused U.S. attack