Det brede, omfattende samarbeidet mellom USA og Pakistan er over. Hva som er igjen er noen svært begrensede sikkerhetsinteresser, men selv de henger i en tynn tråd.

To hendelser markerer det som skulle bli et brudd: at Raymond A Davis skjøt to pakistanere på åpen gate i Lahore i januar, og drapet på Osama bin Laden i mai. I begge tilfeller er det det som skjer bak kulissene som er avgjørende: Pakistan har ikke villet gjøre noe med jihadistene, så USA bestemte seg for å gjøre noe selv. På pakistansk jord. De bygget ut en stor organisasjon med mange lokalt ansatte som gjorde det mulig å operere effektivt.

Drapet på bin Laden var kronen på verket.

Men det avslørte samtidig hvor dypt Pakistan har vært i å delta i krigen mot USA.

Bruddet er derfor en logisk konklusjon, man trengte bare et påskudd. Det kom i november da USA drepte 26 pakistanske soldater.

Alle droneangrep fra en amerikansk base i Pakistan ble suspendert, all transport for ISAF via Pakistan.

Amerikanerne suspenderte militær assistanse. Det handler om over 1 milliard dollar.

Pakistan sier transporten til Afghanistan nå vil bli ilagt noen heftige avgifter. Det vil også bli lagt strenge begrensninger på droneangrep i Waziristan. Spørsmålet er om Obama-administrasjonen vil respektere dem.

Pakistan har allerede vist at det ikke vil støtte USA, selv i spørsmål som gjelder deres egen sikkerhet.

Pakistani manufacturers of ammonium nitrate fertilizer, a component of homemade bombs used against American soldiers in Afghanistan, tentatively agreed to dye it for easier tracing, American officials said. Interior Ministry officials pledged to track large, unexplained purchases of the substance.

At the same time, Pakistani officials indicated that they would help rein in attacks by the Haqqani network, an insurgent group that is the main killer of allied troops in Afghanistan, and there were hints that Pakistan would pave the way for peace talks with the Taliban in Afghanistan.

But the fatal airstrike on Nov. 26 erased that preliminary progress, dealing the most serious blow to reconciliation talks involving Pakistan. “It’s not happening,” said Aftab Ahmed Sherpao, a former interior minister.

Pakistan har samtidig mer enn nok med sine interne problemer, og kunne trengt støtte fra USA. Men antiamerikanisme er blitt et politisk kort man kan spille og høste gevinst.

All of this comes as the Pakistani economy is in a free fall, civilian and military leaders are clashing over purported coup plots, and 150,000 Pakistani troops are stuck in a stalemate fighting a witches’ brew of militants along the Afghan border.

U.S. Prepares for a Curtailed Relationship With Pakistan

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂