Nytt

Antiamerikanske følelser er bare blitt sterkere i Pakistan siden raidet mot Osama bin Laden 2. mai. Hærsjef Ashfaq Parvez Kayani kan bli veltet av offiserer som mener han er løpegutt for USA.

Forholdet til USA er bare blitt dårligere siden 2. mai. USA har forsøkt ikke å være for direkte i offentlig kritikk. Men det har ikke hjulpet. Pakistanerne følte seg forulempet, ikke skamfulle. Antiamerikanismen kommer både fra opinionen og fra establishment.

USAs forsøk på en utstrakt hånd har ikke ført frem. Heller ikke Obama-administrasjonen har mye å gå på på hjemmebane. Tålmodigheten med Pakistan i Kongressen er syltynn.

I denne situasjonen er det Pakistan tar antiamerikanske skritt: som arrestasjonen av fem pakistanere som hjalp CIA ta bin Laden.

Regjeringen har varslet at antall amerikanere i landet må skjæres ytterligere ned, og man vurderer å totalforby droneangrep over Pakistan. Amerikanerne har en base i Pakistan hvor dronene er stasjonert. Pakistanerne har allerede stanset forsyningene av vann og mat. Det er dramatiske skritt.

The Pakistanis have already blocked the supply of food and water to the base used for the drones, a senior American official said, adding that they were gradually “strangling the alliance” by making things difficult for the Americans in Pakistan.

De 11 korpskommandantene som utgjør den militære ledelsen hadde sist uke et møte hvor de vedtok at droneangrep på pakistansk jord er totalt uakseptabelt.

The statement said that the C.I.A.-run drone attacks against militants in the tribal areas “were not acceptable under any circumstances.”

Allowing the drones to continue to operate from Pakistan was “politically unsustainable,” said the well-informed Pakistani who met with General Kayani recently. As part of his survival mechanism, General Kayani could well order the Americans to stop the drone program completely, the Pakistani said.

Man har brukt antiamerikanisme som et politisk virkemiddel i tiår. Monsteret har vokst seg så stort at det er ute av kontroll: islamistene bruker det, det har slått rot blant befolkningen og selv utdannede pakistanere tror på de mest fantastiske konspirasjonsteorier om at pakistanere kjemper USAs krig.

Resultatet kan bli at Pakistans hær ikke lenger bekjemper pakistansk Taliban.

Det er i Pakistan man stiller spørsmål ved alliansen med USA. Pakistan kan gå fra å være en lissom-partner som drev dobbeltspill, til en åpen motstander.

Gen. Ashfaq Parvez Kayani, who has led the army since 2007, faces such intense discontent over what is seen as his cozy relationship with the United States that a colonels’ coup, while unlikely, was not out of the question, said a well-informed Pakistani who has seen the general in recent weeks, as well as an American military official involved with Pakistan for many years.

The Pakistani Army is essentially run by consensus among 11 top commanders, known as the Corps Commanders, and almost all of them, if not all, were demanding that General Kayani get much tougher with the Americans, even edging toward a break, Pakistanis who follow the army closely said.

Washington, with its own hard line against Pakistan, had pushed General Kayani into a defensive crouch, along with his troops, and if the general was pushed out, the United States would face a more uncompromising anti-American army chief, the Pakistani said.

To repair the reputation of the army, and to ensure his own survival, General Kayani made an extraordinary tour of more than a dozen garrisons, mess halls and other institutions in the six weeks since the May 2 raid that killed Bin Laden. His goal was to rally support among his rank-and-file troops, who are almost uniformly anti-American, according to participants and people briefed on the sessions.

During a long session in late May at the National Defense University, the premier academy in Islamabad, the capital, one officer got up after General Kayani’s address and challenged his policy of cooperation with the United States. The officer asked, “If they don’t trust us, how can we trust them?” according to Shaukaut Qadri, a retired army brigadier who was briefed on the session. General Kayani essentially responded, “We can’t,” Mr. Qadri said.