Nytt

Pakistansk sikkerhetstjeneste har gått til arrestasjon av pakistanere som hjalp CIA å ta Osama bin Laden.

Ved første øyekast vil man tro at meldingen handler om at sikkerhets- og etterretningstjensten ISI har pågrepet de som hjalp bin Laden. Men nei. ISI har arrestert pakistanere som hjalp CIA ta bin Laden.

Det er høyt spill. USA tror det var folk innen det pakistanske maktapparatet som visste at bin Laden befant seg i Abottabad. Man skulle forvente at Pakistan for å redde æren ville finne noen syndbukker. Men ISI gjør det motsatte. ISI velger å fortsette utpressingen av amerikanerne og kalkulerer med at USA ikke har råd til å greie seg uten Pakistans samarbeidsvilje. Men spørsmålet er, hvor mye er det igjen av den?

Pakistan’s top military spy agency has arrested some of the Pakistani informants who fed information to the Central Intelligence Agency in the months leading up to the raid that led to the death of Osama bin Laden, according to American officials.

Pakistan’s detention of five C.I.A. informants, including a Pakistani Army major who officials said copied the license plates of cars visiting Bin Laden’s compound in Abbottabad, Pakistan, in the weeks before the raid, is the latest evidence of the fractured relationship between the United States and Pakistan. It comes at a time when the Obama administration is seeking Pakistan’s support in brokering an endgame in the war in neighboring Afghanistan.

The fate of the C.I.A. informants arrested in Pakistan is unclear, but American officials said that the C.I.A. director, Leon E. Panetta, raised the issue when he travelled to Islamabad last week to meet with Pakistani military and intelligence officers.

nytimes.com