Nytt

Pakistanske myndigheter har blåst identiteten til CIAs stasjonssjef. Det er andre gang det skjer på fem måneder. Forrige gang måtte CIA-stasjonssjefen forlate landet etter dødstrusler.

Den nåværende sjefen skal ikke være innstilt på å dra. Han skal være en av CIAs dyktigste og mest erfarne i kontraterror og ledet en del av operasjonen som tok bin Laden.

Described as one of the agency’s toughest and most experienced officers, the current station chief supervised aspects of the successful raid against Bin Laden, including the C.I.A. safe house used to spy on the compound in Abbottabad where Bin Laden is believed to have lived for five years.

Forholdet mellom ham og sjefen for pakistanske ISI skal være svært dårlig. Det kan skyldes at amerikanerne har gotten it’s act together og nekter å bøye seg for pakistans dobbeltspill. Det må nødvendigvis føre til konfrontasjoner. Tidligere i år måtte CIA-agent Raymond A Davis skyte to menn som angrep ham på åpen gate i Lahore. USA krevde ham utlevert fordi han hadde diplomatisk status. Men pakistanerne avslørte hans identitet og status, og ville stille ham for retten. Kun vedvarende sterkt press fra USA førte til at han ble kjøpt fri for blodpenger til familiene til de drepte.

The relationship between the new station chief and the head of the ISI, Lt. Gen. Ahmed Shuja Pasha, has been described as particularly acrimonious by officials familiar with their meetings.

Pakistan har et forklaringsproblem etter at bin Laden viste seg å bo halvannen kilometer fra et militærakademi og hadde gjort det i fem år. Men i stedet for forklaringer har Pakistan gått til angrep på USA: Statsminister Yousaf Gilani fokuserte igår på at USA hadde krenket pakistansk suverenitet og forsvarte ISI helhjertet.

USA ønsker ikke et åpent brudd, men slik Pakistan spiller kortene kan det bli resultatet. Det er USA som sitter med de gode kortene.

ISI-sjefen og hærsjefen Kayani har holdt seg i bakgrunnen etter elimineringen av bin Laden. De har snakket med en utvalgt gruppe pakistanske journalister. Lekkasjen av CIA-sjefens navn virker derfor styrt.

Since the raid, General Kayani and General Pasha have remained behind the scenes, limiting their remarks to a select group of Pakistani journalists last week.

According to accounts from two journalists who attended the closed-door session, General Kayani bitterly reproached the Americans for the raid, saying that now they would have “Hollywood movies for the next decade.”

Leak of C.I.A. Officer Name Is Sign of Rift With Pakistan