Bildet: Pakistan løslot 24 november Hafiz Saed, mannen bak det morderiske angrepet på Mumbai i 2008. Det var et slag i ansiktet på både India og USA som hadde utlovet en dusør på 10 millioner dollar for Saed. Foto: Mohsin Raza/Reuters/Scanpix

Da visepresident Mike Pence var på et overraskende besøk i Afghanistan nylig, sa han at tiden var inne for Pakistan til å bestemme seg: Enten terrorister eller USA.

“For too long,” Pence said, “has Pakistan provided safe haven to the Taliban and many terrorist organizations, but those days are over. … President Trump has put Pakistan on notice. As the president said, so I say now: Pakistan has much to gain from partnering with the United States, and Pakistan has much to lose by continuing to harbor criminals and terrorists.”

Samtlige amerikanske presidenter har besværet seg over at Pakistan ikke tar noe oppgjør med terroristene. Men ingen har turt å sette hardt mot hardt. Med sin egen politikk ber Pakistan om en reaksjon. For noen uker siden slapp de ut Hafiz Saeed, som var hjernen bak angrepet på Mumbai i 2008, til tross for at USA har utlovet en dusør på 10 millioner dollar for ham.

Det som nok ligger bak er at Narendra Modis India har rykket mye nærmere USA. India avsto å fordømme flyttingen av ambassaden til Jerusalem. Ved å løslate Hafiz Saeed gir Pakistan en «snub», en kilevink til India. Det er risikosport, men for Pakistan er ikke dette noe nytt.

Man må også se dette i sammenheng med Kashmir, der indiske soldater nylig drepte den lokale  lederen av en pakistansk jihadgruppe:

Noor Mohammad Tantray was a commander in the Pakistan-based Jaish-e-Mohammad (JeM) group.

Police said they engaged in a fierce gun battle with Tantray.

As the news of his death spread, hundreds of residents came on to the streets shouting anti-India slogans and clashing with police.

People gather around the body of Noor Mohammad Tantray, a suspected militant, who according to the local media was killed in a gunbattle with Indian security forces, during his funeral in south Kashmir’s Tral town December 26, 2017. REUTERS/Danish Ismail/Scanpix 

Pakistan gir støtte til grupper som med vold forsøker å fravriste India sin del av Kashmir. Men kampen foregår ikke bare i Kashmir, men rettes mot indiske institusjoner:

  • Close aide of Ghazi Baba, the JeM commander who masterminded the 2001 suicide attack on the Indian parliament

Indias geopolitiske betydning og også det forhold at det står nærmere USA verdimessig, gjør at USA ber Pakistan bestemme seg. Det er siste sjanse:

Financial Times reported in September that “the Trump administration is considering dropping Pakistan as an ally as it examines tough measures to quell more than 20 terrorist groups it says are based in the country.” President Trump needs to follow through on this.

At Osama bin Laden bodde noen kilometer unna Pakistans fremste militærakademi, er ikke noe som er glemt i USA. Amerikanerne sitter også med bevis på at den pakistanske ledelsen visste hvor bin Laden var. Carlotta Gall dekket Afghanistan og Pakistan for New York Times i 12 år. Hun skrev i mars 2014:

[S]oon after the Navy SEAL raid on Bin Laden’s house, a Pakistani official told me that the United States had direct evidence that the ISI chief, Lt. Gen. Ahmed Shuja Pasha, knew of Bin Laden’s presence in Abbottabad. The information came from a senior United States official, and I guessed that the Americans had intercepted a phone call of Pasha’s or one about him in the days after the raid. ‘He knew of Osama’s whereabouts, yes,’ the Pakistani official told me. The official was surprised to learn this and said the Americans were even more so.

I tillegg kommer korrupsjonen. Pengene USA bevilger går til luksusforbruk for pakistansk elite:

Sky News reported in January 2014 that “Pakistani officials have reportedly used a secret counter-terrorism fund to buy wedding gifts, luxury carpets and gold jewelry for relatives of ministers and visiting dignitaries.”

Trump-administrasjonen har startet en clean-up, en storrengjøring. USA vil ikke lenger øse ut penger til land som motarbeider amerikanske interesser. Så enkelt er det.

 

Pence: Trump Has Put Pakistan on Notice

Kjøp Sir Roger Scrutons bok fra Document Forlag her!