Nytt

USA har utlovet en belønning på 10 millioner dollar for den eller de som gjør at Hafiz Muhammad Saeed pågripes. Han er en av lederne for Lashkar e-Taiba, som sto bak Mumbai-massakren i India i november 2008, der 166 mennesker ble drept av islamistiske selvmordskommandos.

Saeed ble den gang pågrepet, men raskt sluppet løs, og har siden ikke gjort noe forsøk på ligge lavt. For kort tid siden deltok han i en demonstrasjon utenfor USAs ambassade i Lahore med krav om at Pakistan bryter forbindelsen til USA og India.

Ti millioner dollar i belønning plasserer Saeed i toppen av hierarkiet, kun forbigått av Ayman al-Zawahiri.

Danske medier er spesielt oppmerksom på Lashkar e-Taiba siden de to pakistanerne David Headley og Tahawwur Rana, med henholdsvis amerikansk og canadisk statsborgerskap, var involvert i planer om et angrep på Jyllands-Posten. Headley ble arrestert på flyplassen i Chicago i oktober 2009, på vei til Danmark. Her hadde han tidligere vært og rekognosert. Han oppsøkte Jyllands-Posten under påskudd av å representere et PR-firma.

Headley la kortene på bordet. Planen var å angripe Jyllands-Posten og drepe så mange som mulig. De skulle halshuggliges. Da Headley spurte om det ikke holdt å drepe redaktøren, det må nok være Flemming Rose, og tegneren Kurt Westergaard, fikk han til svar: – Alle dansker er skyldige.

Det er et svar som får det til å gå kaldt nedover ryggen på alle dansker. De holdes kollektivt ansvarlig for karikaturtegningene. Dette er islamistisk jus i praksis.

The United States has posted a $10 million reward for help in the arrest of a Pakistani Islamist leader, Hafiz Mohammad Saeed, suspected of masterminding attacks on India’s financial capital and its parliament.

The reward comes at a time of heightened tension between the United States and Pakistan and is likely to increases pressure on Pakistan to take action against the former Arabic scholar, who has recently addressed rallies in Pakistan despite an Interpol warrant for him.

Released from house arrest in 2009, Saeed is a free man in Pakistan.

India has long called for Saeed’s capture and said the bounty – one of the highest on offer – was a sign the United States understood its security concerns. Last week, Saeed evaded police to address an anti-U.S. rally in the Pakistani capital.

«India welcomes this new initiative of the government of the United States,» Indian External Affairs Minister S.M. Krishna said on Tuesday of the bounty announced on the U.S. Rewards for Justice website.

«In recent years, India and the United States have moved much closer than ever before in our common endeavor of fighting terrorists.»

The United States only offers a $10 million reward for three other people it suspects of terrorism, with a single reward of up to $25 million for Egyptian-born Al Qaeda leader Ayman al-Zawahiri. There was previously no U.S. bounty for Saeed.

U.S. puts bounty on Pakistani suspect in Mumbai attacks