Jyllands-Postens hovedkontor i Århus skulle angripes av en lastebil fylt med sprengstoff, akkurat slik Mariott Hotel i Islamabad ble sprengt, viser avhør av de to hovedmistenkte, David Headley og Rana Tahawwur.

Amerikanerne offentliggjorde en del av forklaringene deres igår.

Angrepet skulle være en kopi av massive bomber, slik de brukes i Irak og Pakistan. Det har sin nærliggende forklaring: Headley og Tahawwur samarbeidet med og ble styrt av to pakistanske terrorgrupper: Harakat ul-Jihad-I-Islami og Lashkar e Taiba.

Sentral i planleggingen var Ilyas Kashmiri, leder av Harakat ul-Jihad-I-Islami. I februar og mai 2009 studerte han videoene Headley hadde tatt av Jyllands-Posten. Han sa han kunne forsyne Headley med penger, våpen og mannskap til å gjennomføre et bombeangrep.

Da Headley dro på ny rekognosering til Danmark i juli og august var han utstyrt med telefonnumre til Kashmiris kontakter i Europa. Om disse befant seg i Danmark, er ukjent.

Bare det at to pakistanske terrorgrupper har logistikken klar i Europa, er bekymringsfullt.

Mumbai

Headley gjorde også rekognosering for Lashkar e Taiba foran det blodige angrepet på Mumbai i slutten av november 2008, som kostet 160 mennesker livet. Angrepet rystet India.

En tredje faktor i puslespillet er den pensjonerte pakistanske offiseren Abdur Rehman Hashim Syed. Han var liaison mellom de to terrogruppene og Headley/Rana.

Spørsmålet er; handlet Syed på oppdrag eller i forståelse med krefter innen sikkerhetstjenesten ISI? Var mao deler av den pakistanske staten involvert i attentatplanene, slik det tyder på at de var i tilfellet Mumbai?

Grensene mellom staten og de ulike grupperinger er flytende i Pakistan. Man kan være sikker på at denne biten er noe av det amerikansk etterretning vil studere nøye.

Foreløbig sidder de to mænd David Headley og Rana Tahawwur fængslet i Chicago for at have planlagt angrebet.

..
Men anklageskriftet beskriver, hvordan Kashmiri nøje havde studeret de videoer, som David Headley under et besøg i Danmark i januar 2009 havde taget af blandt andet Jyllands-Postens redaktioner.

Da Headley i februar og maj 2009 mødtes med Kashmiri i Pakistan, fortalte Kashmiri ham ifølge anklageskriftet, at han havde kontakter i Europa, som kunne forsyne Headley med penge, våben og mandskab, så angrebet på Jyllands-Posten kunne udføres.

Kashmiri foreslog i den sammenhæng, at de skulle overveje at gennemføre angrebet ved hjælp af en lastbil fyldt med sprængstof.

I bakgrunnen spøker Al Qaida

Terroreksperter har i flere år snakket om alle «trådene» som krysser hverandre i et terrorangrep. De er vanskelige å nøste opp.

I tilfellet Jyllands-Posten ser det ut som det er en forbindelse til bombingen av den danske ambassaden i Islamabad. Forbindelsesleddet er Al Qaida.

Som noget nyt forbinder anklagemyndigheden også terrorplanerne mod Jyllands-Posten med angrebet mod den danske ambassade i den pakistanske hovedstad Islamabad i juni 2008.

Ifølge anklageskriftet er Kashmiri tæt på en anden al-Qaeda leder Mustafa Abu al Yazid – også kendt som sheik Said al Masri.

I august 2008 efter angrebet på den danske ambassade udsendte al-Qaeda en video, hvor terrororganisationen opfordrede til flere angreb mod Danmark som hævn for Jyllands-Postens Muhammed-tegninger. I denne video optrådte blandt andre Mustafa Abu al Yazid.

Anklageskriftet antyder, at det eventuelt er fra ham, at Kashmiri er blevet presset eller opfordret til at planlægge et angreb mod Jyllands-Posten, hvorefter Kashmiri har givet ordren videre til David Headley.

Dansk avis skulle angribes af lastbil med sprængstof