Nytt

En av de to terrormistenkte besøkte Jyllands-Posten redaksjoner i januar, under dekke av å representere en organisasjon som kanskje skulle opprette kontorer i Danmark.

Det kom totalt overrumplende på de ansatte at avisen og medarbeiderne fortsatt er terrormål. De ble informert tirsdag ettermiddag. Frykten blir neppe mindre ved nyheten om at en av de terrormistenkte har vært på besøk.

David Coleman Headley besøgte angiveligt begge Jyllands-Postens redaktioner, da han var i Danmark i januar 2009.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra det amerikanske Justitsministerium.

Han var angiveligt både på den daværende redaktion på Kongens Nytorv i København, samt på redaktionen i Viby i Århus.

Han skaffede sig adgang ved at fortælle, at han var udsendt fra virksomheden First World Immigration Services [som eies av den ene terrormistenkte, Tahawwur Hussain Rana. Red anm.], som han fortalte ville åbne kontorer i Danmark og måske annoncere i Jyllands-Posten.

Ifølge anklageskriftet havde den anden terrormistænkte, Tahawwur Hussain Rana, e-mail kontakt med en ansat på Jyllands-Posten, hvor han signerede sig som David Coleman Headley.

David Coleman Headley var i København igen i juli, fremgår det også af pressemeddelelsen, men hvor han var, nævnes ikke.

David Coleman Headley, (49) er amerikansk borger og Tahawwur Hussain Rana (48) er canadisk borger med pakistansk bakgrunn. De planla terroren i samarbeid med gruppen Laskhar e-Taiba, som sto bak det svært brutale og blodige angrepet på Mumbai ifjor.

Dette samarbeidet gjør planene potensielt farligere. De to kunne muligens trekke på pakistanere i Europa.

Headley skal ha tilstått overfor politiet og opplyst at de hadde forlatt planene om å sprenge hele avisen, og konsentrerte seg om å ta livet av Flemming Rose og tegneren Kurt Westergaard.

Westergaard har nylig vært på turne i Canada og USA med leder av det danske Trykkefrihedsselskapet Lars Hedegaard.

Headley ble arrestert da han skulle til å borde et fly til Pakistan. I bagasjen fant politiet en memorystick med bilder av målene i Danmark:

During a search of the luggage of Individual A, a
memory stick was recovered that contained ten videos of Copenhagen, Denmark,
including video focused on the Jyllands-Posten building as well as video of a nearby
Danish military barracks, and a map of Copenhagen.

I tillegg hadde Headley opptak fra den sterkt trafikkerte sentralbanestasjonen i København og har innrømmet overfor FBI at han også spanet på Københavns jødiske synagoge.


Terrormistænkt besøgte Jyllands-Posten