Fem menn er pågrepet i Danmark og Sverige for å ha planlagt et terrorangrep mot Jyllands-Posten/Politikens Hus i København. Angrepet skal ha vært nær forestående.

I en pressemelding skriver Politiets Etterretningstjeneste (PET) at pågripelsene skjer etter lengre tids overvåkning og etterforskning i nært samarbeid med det svenske sikkerhetspolitiet. Tre av de pågrepne er bosatt i Sverige og har reist til Danmark natten mellom 28. og 29. desember. De anholdte er en 44 år gammel tunesisk statsborger, en 29 år gammel svensk statsborger født i Libanon, en 30 år gammel svensk statsborger hvis opprinnelsesland foreløpig ikke er kjent og 26 år gammel irakisk asylsøker bosatt i Danmark. En 37 år gammel svensk statsborger av tunesisk opprinnelse er i samme forbindelse pågrepet i Sverige:

PET vurderer, at de anholdte var i færd med at forberede et terrorangreb rettet mod en avis, «der efter PET’s opfattelse er Jyllands-Posten i København».

Jyllands-Postens redaktion ligger på Rådhuspladsen i samme ejendom, som også huser Ekstra-Bladet og Politikens redaktion.

LINK: Her er pressemeddelelsen fra PET

Angrebet skulle være gennemført en af de nærmeste dage, vurderer PET.

Der er i forbindelse med anholdelserne i Danmark gennemført ransagninger, hvorunder der blandt andet er beslaglagt plastic-strips, der kan anvendes som håndjern, samt en maskinpistol med tilhørende lyddæmper og skarp ammunition.
PET-chef: Militante islamister

”Med anholdelserne er det lykkedes at afværge et umiddelbart forestående terrorangreb, hvor flere af de mistænkte, der må betegnes som militante islamister med forbindelser til internationale terrornetværk, efter PET’s opfattelse ville forsøge at trænge ind i JP/Politikens Hus i København og dræbe så mange som muligt af de tilstedeværende personer,» siger chefen for PET, Jakob Scharf.

«Anholdelserne understreger alvoren af den terrortrussel, som er rettet mod Danmark og især mod institutioner og personer med tilknytning til tegninge-sagen. Når det har været muligt at afværge de konkrete terrorplaner, skyldes det en omfattende og meget krævende efterforskningsindsats i både Sverige og i Danmark og ikke mindst et yderst effektivt samarbejde mellem det svenske sikkerhedspoliti og den danske efterretningstjeneste,” siger Jacob Scharf.

Det planlagte terrorangrepet er det hittil mest alvorlige på dansk grunn, mener den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp:

– Det er på linje med, for ikke at sige mere alvorligt, end terrorsagen fra Chicago, hvor et andet terrorangreb mod Jyllands-Posten var under opsejling. Det virker umiddelbart som om, at det her var meget tæt på, siger Ranstorp.

Ifølge PET ankom tre svenskere i en lejet bil fra Stockholm til Danmark natten til onsdag. Da solen var stået op, slog politiet til og anholdt trioen samt en herboende irakisk asylansøger.

– Jyllands-Posten har stor symbolværdi for alle militante islamister. De personer, der gennemfører et terrorangreb mod avisen er sikret en stor status i dét miljø. Det er realiteten, og det vil ikke ændre sig inden for al overskuelig fremtid, siger Magnus Ranstorp.

PET vil ikke utelukke at det kan bli flere pågripelser som følge av sakens fortsatte etterforskning. Det skal ikke være noen forbindelse mellom de fem pågrepne og selvmordsbomberen i Stockholm.

Det er ikke første gang, at terrorister har overvejet at invadere Jyllands-Posten og myrde løs på gangene.

I oktober 2009 anholdt politiet i Chicago den 50-årige David Headley, der siden har tilstået, at han havde planer om et væbnet angreb på Jyllands-Posten.

Da Headley og hans militante bagland i Pakistan pønsede på deres blodige plot, havde Jyllands-Posten til huse på Kongens Nytorv. Og det var meningen, at terroristerne skulle halshugge de ansatte og kaste deres hoveder ud af redaktionens vinduer – ned på Kongens Nytorv.

Angrebet skulle være en kopi af terrorangrebet i Mumbai i 2008. Her skød og sprængte terrorister 167 mennesker ihjel.

Jyllands-Posten: Islamister anholdt for terrorplaner