Sakset/Fra hofta

Berlingske Tidende har laget en kronologi over truslene som fulgte i kjølvannet av karikaturtegningene:

2005:

30. september offentliggør Morgenavisen Jyllands-Posten 12 tegninger af profeten Muhammed. En af tegningerne forestiller profeten med en bombe i turbanen.

I december førte tegningerne til strejker og demonstrationer i Pakistan, og et pakistansk ungdomsparti udsendte dødstrusler mod tegnerne.

2006
4. februar bliver de danske, svenske, norske og chilenske ambassader i Syriens hovedstad, Damaskus, stukket i brand af vrede demonstranter.

Den 5. februar sættes der ild til det danske konsulat i Libanons hovedstad, Beirut, efter massive demonstrationer.

Den 6. februar bliver den danske ambassade i Teheran forsøgt sat i brand.
27. oktober slår politiet til med anholdelser på adresser i københavnsområdet. Én af de anholdte idømmes senere syv års fængsel for terrorplaner.

2007
11. maj: Et fremtrædende al- Qaeda-medlem, libyeren Mohammed Hassan, opfordrer til angreb på Danmark. »Muslimer, hævn jeres profet. Vi ønsker inderligt, at den lille stat Danmark, Norge og Frankrig bliver ramt hårdt og ødelægges,« lyder det i en internet-
video.

4. september anholder politiet otte mænd i København, der mistænkes for at planlægge terror. Chefen for PET, Jakob Scharf, kalder dem unge, militante islamister med internationale forbindelser til blandt andre ledende al-Qaida-medlemmer.

5. september anholdes syv personer i Odense-bydelen Vollsmose. De bliver sigtet for at have anskaffet sig effekter til fremstilling af bomber. Tre personer idømmes efterfølgende mellem fire og 11 års fængsel.

2008

Den 12. februar slår PET til mod to tunesiske statsborgere og en dansk-tuneser i Århus. De anklages for at ville slå den ene af tegnerne bag Muhammed-karikaturerne, Kurt Westergaard, ihjel. Kun dansk-tuneseren bliver sigtet, men statsadvokaten dropper senere sagen.

De to tunesiske statsborgere bliver administrativt udvist af landet. Det sker på baggrund af »hemmelige beviser«, som kun integrationsministeren og justitsministeren får forelagt. Imidlertid vurderer Flygtningenævnet, at de to tunesere risikerer at blive tortureret i hjemlandet, hvorfor de tilbydes såkaldt tålt ophold. Den ene vælger dog at forlade Danmark frivilligt.

Den 13. februar genoptrykker 17 aviser Kurt Westergaards oprindelige Muhammed-tegning. Genoptrykningen medfører flere demonstrationer og protester i blandt andet Pakistan og Gaza-området. Flere dødstrusler mod tegnerne bliver fremsat.

14. marts: Dagbladenes aktion får PET til igen at skærpe trusselsvurderingen pga. et øget fokus ledende militante ekstremister på Danmark samt danskere og danske interesser i udlandet.

Den 19. marts fremsætter Osama bin Laden trusler om, at »der er et regnskab at gøre op efter de danske Muhammed-tegninger.«

Den 2. juni sprænges en bombe foran den danske ambassade i Islamabad i Pakistan. Otte bliver dræbt, og 24 såres. Ansatte på ambassaden er blandt ofrene.

2009

31. august 2009 modtager otte danske aviser et brev fra en advokat i Saudi-Arabien, som forlanger en undskyldning og et dementi, fordi de pågældende medier i februar 2008 år genoptrykte den verdensberømte tegning af profeten Muhammed. Aviserne skal ifølge brevet, der er skrevet af en saudiarabisk advokat, som repræsenterer »tusindvis af Muhammed-efterkommere«, offentliggøre en »klar, offentlig og ubetinget korrektion og undskyldning« inden udgangen af september måned, hvis man vil undgå en retssag.


Danmark i farezonen

Sakset/Fra hofta

Berlingske Tidende har laget en kronologi over truslene som fulgte i kjølvannet av karikaturtegningene:

2005:

30. september offentliggør Morgenavisen Jyllands-Posten 12 tegninger af profeten Muhammed. En af tegningerne forestiller profeten med en bombe i turbanen.

I december førte tegningerne til strejker og demonstrationer i Pakistan, og et pakistansk ungdomsparti udsendte dødstrusler mod tegnerne.

2006
4. februar bliver de danske, svenske, norske og chilenske ambassader i Syriens hovedstad, Damaskus, stukket i brand af vrede demonstranter.

Den 5. februar sættes der ild til det danske konsulat i Libanons hovedstad, Beirut, efter massive demonstrationer.

Den 6. februar bliver den danske ambassade i Teheran forsøgt sat i brand.
27. oktober slår politiet til med anholdelser på adresser i københavnsområdet. Én af de anholdte idømmes senere syv års fængsel for terrorplaner.

2007
11. maj: Et fremtrædende al- Qaeda-medlem, libyeren Mohammed Hassan, opfordrer til angreb på Danmark. »Muslimer, hævn jeres profet. Vi ønsker inderligt, at den lille stat Danmark, Norge og Frankrig bliver ramt hårdt og ødelægges,« lyder det i en internet-
video.

4. september anholder politiet otte mænd i København, der mistænkes for at planlægge terror. Chefen for PET, Jakob Scharf, kalder dem unge, militante islamister med internationale forbindelser til blandt andre ledende al-Qaida-medlemmer.

5. september anholdes syv personer i Odense-bydelen Vollsmose. De bliver sigtet for at have anskaffet sig effekter til fremstilling af bomber. Tre personer idømmes efterfølgende mellem fire og 11 års fængsel.

2008

Den 12. februar slår PET til mod to tunesiske statsborgere og en dansk-tuneser i Århus. De anklages for at ville slå den ene af tegnerne bag Muhammed-karikaturerne, Kurt Westergaard, ihjel. Kun dansk-tuneseren bliver sigtet, men statsadvokaten dropper senere sagen.

De to tunesiske statsborgere bliver administrativt udvist af landet. Det sker på baggrund af »hemmelige beviser«, som kun integrationsministeren og justitsministeren får forelagt. Imidlertid vurderer Flygtningenævnet, at de to tunesere risikerer at blive tortureret i hjemlandet, hvorfor de tilbydes såkaldt tålt ophold. Den ene vælger dog at forlade Danmark frivilligt.

Den 13. februar genoptrykker 17 aviser Kurt Westergaards oprindelige Muhammed-tegning. Genoptrykningen medfører flere demonstrationer og protester i blandt andet Pakistan og Gaza-området. Flere dødstrusler mod tegnerne bliver fremsat.

14. marts: Dagbladenes aktion får PET til igen at skærpe trusselsvurderingen pga. et øget fokus ledende militante ekstremister på Danmark samt danskere og danske interesser i udlandet.

Den 19. marts fremsætter Osama bin Laden trusler om, at »der er et regnskab at gøre op efter de danske Muhammed-tegninger.«

Den 2. juni sprænges en bombe foran den danske ambassade i Islamabad i Pakistan. Otte bliver dræbt, og 24 såres. Ansatte på ambassaden er blandt ofrene.

2009

31. august 2009 modtager otte danske aviser et brev fra en advokat i Saudi-Arabien, som forlanger en undskyldning og et dementi, fordi de pågældende medier i februar 2008 år genoptrykte den verdensberømte tegning af profeten Muhammed. Aviserne skal ifølge brevet, der er skrevet af en saudiarabisk advokat, som repræsenterer »tusindvis af Muhammed-efterkommere«, offentliggøre en »klar, offentlig og ubetinget korrektion og undskyldning« inden udgangen af september måned, hvis man vil undgå en retssag.


Danmark i farezonen