Nytt

En saudi-arabisk advokat har på vegne av profeten Muhammeds etterkommere – de er mange – sendt et brev til alle danske aviser som trykket/la ut den såkalte turbantegningen med krav om total unnskyldning og beklagelse og løfte om aldri mer å krenke Profeten. Svarfrist er 1. oktober.

Kravet fremsettes av Faisal A.Z. Yamani, sønn av den tidligere mektige oljeministeren. Det retter seg mot alle danske aviser som trykket opp den såkalte turbantegningen i februar 2008. De gjorde dette som reaksjon på at det var avslørt mordplaner mot tegneren, Kurt Westergaard.

Mens det i oktober 2005 kun var et lite antall aviser som trykket karikaturtegningene, var det i februar 2008 mange, deriblant aviser som konsekvent hadde kritisert tegningene. Man følte man ikke hadde noe valg når en avistegner var drapstruet.

– Det skal være en klar, offentlig og betingelsesløs rettelse og undskyldning for den fornærmelse og skade, som Deres avis forvoldte, da den genoptrykte hr. Westergaards tegning sidste år, skriver Faisal A.Z. Yamani.

Han vedlægger teksten i den undskyldning, aviserne skal bringe på en af de første tre sider. Den skal trykkes på hele fire sprog: Dansk, engelsk, fransk og arabisk. Desuden skal der være forsidehenvisning til undskyldningen.

Advokaten kræver også, at aviserne allerførst fjerner Muhammed-tegningen fra samtlige hjemmesider, som de ejer eller kontrollerer. Hertil skal chefredaktørerne love, at de aldrig nogensinde vil bringe lignende tegninger eller materiale om profeten Muhammed. Faisal A.Z. Yamani nævner også, at lydighed fra de danske aviser vil kunne hjælpe med at afslutte den boykot, danske varer stadig er omfattet af visse steder i Mellemøsten.

Den saudiarabiske advokat Faisal A.Z. Yamani er søn af den fra oliekrisen i 70’erne kendte olieminister Yamani.

Kravet fra Saudi-Arabia setter redaktørene i en kattepine. Det ser helt bort fra at redaktørene reagerte på en dødstrussel, som var en trussel mot hele pressefriheten. Redaktørene kan ikke innfri kravet uten å kompromittere dette forsvaret. Og det er uaktult.

Sjefredaktør for Berlingske, Lisbeth Knudsen, er helt himmelfallen over kravet, og avviser det kategorisk.

– Det siger sig selv, at de tre krav ikke vil blive imødekommet. Som dansk avis skal vi ikke stå til ansvar overfor saudiarabisk eller jordansk lov og ret men overfor de danske domstole og Pressenævnet, siger Lisbeth Knudsen,

Men saudi-araberne har oppdaget at injurielovgivningen i land som Storbritannia er et nyttig våpen og har truet mange stemmer som ellers er kritiske til taushet, blant dem en stemme som Melanie Phillips fikk umiddelbart et truende brev. Det er mulig at saudi-araberne vil forsøke seg på en lignende juridisk intimidering i Danmark.


Saudi-Arabien kræver atter undskyldning for tegninger

Berlingske Tidende: Analyse: Tegningen der ikke vil udviskes