Nytt

Den venstreorienterte avisen Politiken inngår forlik med åtte organisasjoner som angivelig representerer 94.923 af Muhammeds etterkommere, og unnskylder for de krenkelsene Muhammed-karikaturene forsårsaket. Forliket møter bred politisk fordømmelse.

Etter at danske medier i 2008 gjenopptrykket Muhammed-tegningene ifb med drapsplaner mot tegnerene Kurt Westergaard, fikk 11 danske aviser en henvendelse fra den saudiske advokaten Faisal Yamani, som krevde at Muhammed-tegningne ble fjerne fra nettsider, at avisene brakte en unnskyldning og at de lovet å aldri trykke de velkjente Muhammed-karikaturene eller tilsvarende tegninger igjen.

Politiken er den første avisen som inngår et forlik, og er i følge Politikens redaktør Tøger Seidenfaden et eksempel på at dialog nytter:

»Forliget ser fremad og udtrykker meget fornuftige synspunkter. Det kan måske være med til at mindske nogle af de spændinger, som har vist sig at være meget sejlivede. Det giver udtryk for et håb om, at Danmarks – og ikke mindst danske mediers – forhold til den muslimske verden kan forbedres«.

LÆS LEDER Et lille punktum i Muhammedkrisen

Tøger Seidenfaden mener ikke, at Politiken sælger ud af ytringsfriheden.

Politiken fraskriver sig med forliget ikke retten til at bringe tegningerne igen, og undskylder ikke for at have bragt tegningerne, men derimod for den krænkelse, som en række muslimer har følt.

Men det er også nok, mener den saudiske advokat, som repræsenterer de otte organisationer.

INTERVIEW »En venskabelig aftale, hvor alle parter yder noget«

»Det er et godt forlig. Det vil være forkert at tale om en sejr. Begge parter er nået frem til at forstå baggrunden for det, der er sket. Det er modigt af Politiken at undskylde, også selvom det aldrig var deres intention at fornærme nogen«, siger advokat Faisal Yamani.

Forliket møter tverrpolitisk fordømmelse i Danmark. – Det er vanvittig, mener Socialdemokraternes partiformann Helle Thorning-Schmidt:

»Det er vanvittigt. Der er krænkelser i medierne hver eneste dag. Sådan er det med ytringsfriheden«, siger S- formand Helle Thorning-Schmidt, der bakkes op af SF’s formand Villy Søvndal, der er enig i, at man »ikke kan forhandle om ytringsfriheden«.

Dansk Folkepartis formand Pia Kjærsgaard »mangler ord« for, hvor absurd hun mener, at situationen er.

»Det er dybt, dybt pinligt, at Tøger Seidenfaden sælger ud af Danmarks og Vestens ytringsfrihed. Jeg kan slet ikke tage skarpt og dybt nok afstand fra, at man totalt underkaster sig sådan en doktrin« siger hun.

Hverken stats- eller udenrigsministeren har haft mulighed for at udtale sig, men Venstres politiske ordfører Peter Christensen siger, at »det er mærkeligt, at Politiken har behov for at undskylde. Jeg kan ikke se, hvad der er at undskylde for«.

Med forliket unngår Politiken det saksanlegget Muhammeds etterkommere forsøker å anlegge mot de øvrige avisene som brakte de aktuelle tegningene:

Berlingske Tidende, Jyllands-Posten og Kristeligt Dagblad er blandt de medier, der har modtaget brevet fra Yamani. Den saudiske advokat håber, at aviserne vil vise interesse for at indgå forlig, men de tre aviser siger til Politiken, at de ingen interesse har i at lave et forlig, hvor de undskylder for krænkelserne.

Morgenavisen Jyllands-Postens ansvarshavende chefredaktør Jørn Mikkelsen mener, at det er beklageligt, at Politiken »lægger sig ned« i stedet for at køre sagen sammen med de øvrige aviser.

»Politiken svigter kampen om ytringsfriheden. Man giver op, og man bøjer sig for trusler. Det er selvfølgelig beskæmmende«, siger han.

Politiken indgår forlig i Muhammed-sag

Berlingske Tidende: Politikens pinlige forlig

Jyllands-Posten: Danske aviser: Nej