Nytt

Danske politikere og redaktører er nådeløse i sin karakteristikk av Politikens forlik med muslimske organisasjoner. Fra SF og Socialdemokratene til Dansk Folkeparti var fordømmelsen klar. Det forplikter for fremtiden.

Kun ett parti tar Politikens side: Radikale Venstre.

Et begavet forsøg på at komme videre. Sådan vurderer de Radikales formand, Margrethe Vestager, dagbladet Politikens undskyldning til de personer, der har følt sig krænkede af genoptrykningen af Muhammed-tegningerne.

Vestager afviser pure, at undskyldningen rokker ved ytringsfriheden.
– Det er fornuftigt, at Politiken har valgt dialogens vej. Der er ingen løfter om ikke bringe tegningerne igen. De beklager heller ikke, at de gjorde det. Det eneste, de gør, er at undskylde, at tegningerne endte med at krænke nogen. Det er et begavet forsøg på at komme videre, siger Margrethe Vestager til berlingske.dk.

Også under karikaturstriden så man en viss vingling. Den samme Villy Søvndal fra SF var først prinsipiell forsvarer av Jyllands-Posten, men begynte så å rygge da presset økte. Det samme gjaldt ledende stemmer blant Socialdemokratene som Nyrup Rasmussen, Svend Auken. Men den helt store faneflukt ble det ikke.

Mye vann har rent i havet. At motstanden mot Politiken er så overveldende kan tolkes som et avklaret standpunkt. Man ser at det ikke er mulig å kompromisse i denne sak. Det går noen usynlige grenser som ikke kan overskrides.

Man kunne si at Radikale Venstre representerer det demokratiske mangfoldet. Men i denne sak er det enighet som avgjør styrken, og ytringsfriheten er forutsetningen for demokratiet.

De Radikale støtter Politiken