Nytt

Den pakistanske ambassadør i Danmark mener det er Jyllands-Postens skyld at ambassen i Islamabad ble terrorbombet. Han håner avisen og håper den er fornøyd med resultatet. Leder av Radikale Venstre, Margrethe Vestager, mener Danmark må endre utenrikspolitisk kurs, men får bare oppslutning fra SF og Enhedslisten. Også Socialdemokratene mener hun faller Danmark i ryggen.

Det er oppsiktsvekkende at en ambassadør klandrer offeret, som er landet hvor han er utstasjonert, og ikke terroristene. Men det gjør Fauzia Mufti Abbas.

»Det er ikke kun det pakistanske folk, som har følt sig forulempet af det, som din avis har påbegyndt. Jeg vil gerne vide, om din avis føler sig tilfreds med, hvad den har gjort, og hvad den har udløst?« lyder det retorisk fra ambassadøren.

Men den nye sjefredaktøren, Jørn Mikkelsen, sier at det vil være det samme som å la dansk ytringsfrihet bli bestemt av krefter i Pakistan.

»Beslutningen om at bringe de 12 tegninger var og er i fuld overensstemmelse med dansk ret, dansk presseetik og dansk avistradition. At kendsgerningerne verden over er blevet fordrejet og misbrugt til formål, som er både Jyllands-Posten og Danmark uvedkommende, kan og vil vi som avis ikke påtage os ansvaret for,« siger Jørn Mikkelsen.

Men likevel er det dem som vil at Danmark skal slå inn på en annen kurs og ta mere hensyn. Radikale Venstres leder har den senere tid markert seg som en skarp kritiker av regjeringen.

»Svaret på angrebet er at indse, at Danmarks omdømme har fået alvorlige ridser i lakken, og at der er behov for en endnu større satsning på et aktivt og åbent diplomati,« siger den radikale leder, Margrethe Vestager.

Hun peger på, at Muhammed-tegningerne, dansk deltagelse i Irak-krigen og politiske angreb på herboende muslimer stiller Danmark i et så dårligt lys internationalt, at den udenrigspolitiske kurs skal ændres og blødes op.


Er vi selv ude om det?