Nytt

Dansk politi har arrestert flere personer med muslimsk bakgrunn som mistenkes for konkrete planer om å myrde Jyllands-postens bladtegner Kurt Westergaard. Etter at Politiets Etterretningstjeneste (PET) avslørte attentatplanene for mer enn 3 måneder siden, har den 73 år gamle tegneren og hans kone har stått under PETs intensive beskyttelse og har måttet leve på skiftende, hemmelige adresser i Danmark.

Den 73 år gamle Westergaard er en av de 12 tegnerne som i 2005 offentliggjorde en karikaturtegning av den muslimske profeten Muhammed.

Planerne var tilsyneladende ganske konkrete, og gik ifølge Jyllands-Postens oplysninger ud på at Kurt Westergaard skulle myrdes ved et attentat mod hans eget hjem.

Ifølge Jyllands-Postens oplysninger er der både danske og udenlandske statsborgere i gruppen bag mordplanerne. Anholdelserne baserer sig på, at Politiets Efterretningstjeneste i flere måneder har overvåget gruppen.

Tegningerne og den ledsagende artikel førte til den såkaldte Muhammed-krise, som inkluderede voldelige demonstrationer, boykot af danske varer og afbrænding af danske ambassader.

Kurt Westergaards tegning af profeten med en tændt bombe i turbanen har påkaldt sig særlig interesse. Tegnerens budskab var, at mange misbruger profeten til at legitimere terror, men tegningen er i vide kredse blevet set som en fremstilling af profeten som terrorist.

Ansvarshavende sjefsredaktør i Jyllands-posten, Carsten Juste, sier at avisen med dyp bekymring har fulgt PETS bestrebelser på å beskytte Westergaard, og at avisen etter anholdelsene av de mistenkte håper at mordtruslene er avverget.

Vi føler med Kurt Westergaard og hans familie, som må leve under et ganske urimeligt pres. Det er beskæmmende, at en mand, som på bedste vis passer sit arbejde og udfører det i fuld overensstemmelse med dansk lov, dansk presseetik og dansk avistradition, skal belønnes med dæmonisering og konkrete mordtrusler.

Vi er myndighederne taknemmelige for den professionelt udførte beskyttelse af vores medarbejder.»

Tegner Kurt Westergaard udtaler:

«Vist frygter jeg for mit liv, når Politiets Efterretningstjeneste fortæller, at bestemte personer arbejder med konkrete planer om at slå mig ihjel. Men jeg har vendt frygten til vrede og forbitrelse. Jeg er vred over, at en ganske almindelig dagligdags handling, som jeg har udført i tusindvis af, skal misbruges til at udløse et sådant vanvid. Jeg har passet mit arbejde, og det gør jeg stadig.

Hvor længe jeg skal leve under politibeskyttelse kan jeg ikke vide, men jeg tror, at efterdønningerne af den vanvittige reaktion vil vare så længe, som jeg lever.

Det er trist, men det er nu blevet mit livsvilkår.»

Et samlet politisk Danmark fordømmer attentatplanene, og mener gruppens planer om å myrde Kurt Westergaard er et angrep på demokratiet og danske frihetsrettigheter.

Jyllands-posten: Mordplaner mod dansk bladtegner