Tre dansker står på dødslisten som er publisert i al-Qaidas engelskspråklige magasin Inspire.

I alt er ni personer, som ifølge al-Qaeda har hånet profeten, på listen, heriblandt Jyllands-Postens kulturredaktør Flemming Rose, avisens tidligere chefredaktør Carsten Juste og tegneren Kurt Westergaard, som lavede tegningen af profeten Muhammed med en bombe i turbanen.

Overraskende navn

En af Europas mest anerkendte terrorforskere, Magnus Ranstorp fra det svenske forsvarsakademi, mener, at dødslisten skal tages alvorligt. Han siger til Politiken:

»Det er bekymrende, at tre navngivne danskere står på dødslisten. Det er jo ikke nyt, at Flemming Rose og Kurt Westergaard er truede, men det er lidt overraskende, at Carsten Juste også er på«.

En av de ledende artiklene i terrormagasinet dreier seg om de danske karikturene, og artikkelens budskap er at alle muslimer plikter å ta hevn over de som har hånet Muhammed.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) har flere ganger advart om at Danmark er et av verdens mest oplagte terrormål, men ønsker ikke å kommentere det konkrete oppslaget i terrormagasinet Inspire. Imidlertid sier PET-sjef Jakob Scharf at militante islamisters propaganda blir stadig mer profesjonell, og at denne i høyere grad enn før retter seg mot publikum i vestlige land:

»Vi har gennem de seneste år set, hvordan militante islamistiske grupper og især al-Qaeda er blevet stadig mere professionelle i deres propaganda og anvender nye måder at kommunikere deres budskaber på, der i endnu højere grad end tidligere er målrettet modtagere i vestlige lande. Vi har også set talrige eksempler på, hvordan al-Qaeda i sin propaganda forsøger at fastholde militante islamisters fokus på Danmark«.

Jyllands-Posten: Tre danskere er på al-Qaedas dødsliste