En ny meningsmåling viser at 40 % av danskene føler ytringsfriheten er truet. Målingen kommer bakpå forskerne, og viser derfor også noe annet: folk opplever virkeligheten helt annerledes enn forskere i deres elfenbenstårn.

Jyllands-Posten måler fra tid til annen folks syn på ytringsfriheten. Er den truet? Det var nettopp en slik bekymring som var bakgrunnen for at avisen 30. oktober 2005 publiserte de 12 karikaturtegningene som skulle få verdensomspennende betydning.

Bekymringen er størst på blå side; der mener over 50 % at den er truet. Men også på rød side er det nærmere 30 % som mener den er truet.

Wilke-ytringsfrihed_adw.eps

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Men vel så interessant er spørsmålet om folk føler det var riktig å publisere tegningene. Her har andelen ja-stemmer økt siden forrige måling fra 57 til 63 %, og andelen negative har sunket hele 10 %, fra 32 til 22.

Det er altså en sammenheng mellom å mene at det var riktig å trykke tegningene og å mene at ytringsfriheten er truet. Da er det ikke vanskelig å gjette hvor folk mener trusselen kommer fra.

75,5 pct. i denne gruppe svarer, at truslen kommer fra vold eller trusler fra islamiske ekstremister.

Det finner flere av forskerne Jyllands-Posten har spurt for moralsk forkastelig. De uttrykker seg sterkt fordømmende.

Men det er de danske forskere som kritiserer danskene.

Jens Peter Frølund Thomsen, lektor på Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet, er overrasket over, at 41 pct. af danskerne oplever, at ytringsfriheden er truet. Han siger, at det understreger, at mange danskeres modvilje mod muslimer er afgrundsdyb.

Verst er Claus Bryld, med fortid på venstresiden, som innfører det relative perspektiv: ytringsfriheten er kanskje truet for noen få, men ikke for flertallet. Da er det ikke så farlig fordi det rammer mennesker som Bryld ikke er enig i? Slik er det lett å anta.

Claus Bryld, professor i historie og tidligere venstrefløjspolitiker, siger, at ytringsfriheden i en eller anden grad er truet af islamister, men han mener ikke, at de danske islamister har omfang og kraft til for alvor at true ytringsfriheden i Danmark. Han synes i høj grad, at de danske medier har været med til at piske en stemning op om, at ytringsfriheden er truet, og det er den ikke for hovedparten af danskerne, selv om der måske er nogle, der kan være bange for at ytre sig i et indvandrermiljø, siger han.

Men forskeren med tyrkisk bakgrunn mener danskenes frykt er begrunnet og adekvat.

Der er en god grund til, at danskerne peger på islamisterne, når de skal identificere truslen mod ytringsfriheden, mener Mehmet Ümit Necef, lektor ved Syddansk Universitet.

»Ytringsfriheden er ikke truet af staten eller regeringen, men den er truet på det praktiske plan af personer, der truer digtere, tegnere og forfattere, der ytrer sig om islam. Det er typisk islamister. Det er helt klart, at der er en trussel mod ytringsfriheden. Det viser overfaldene på bl.a. Yahya Hassan og Kurt Westergaard. Jeg forstår ikke dem, som benægter det,« siger han.

..

Både Necef og Frølund Thomsen er enig om at angrepene på Lars Hedegaard, Kurt Westergaard og nå sist Ahmed Akkari og Yayha Hassan viser at truslene er reelle.

Angrepene har brakt kritikerne av Jyllands-Posten på defensiven.

 

»Positionerne har rykket sig. De, der forsvarede Jyllands-Postens ret til at udgive tegningerne, har sejret i debatten. Thøger Seidenfadens fløj er kollapset i en sådan grad, at bl.a. Politikens kulturredaktør, Rune Lykkeberg, har skrevet sort på hvidt, at ytringsfriheden er truet på det praktiske plan,« siger Mehmet Ümit Necef.

http://jyllands-posten.dk/indland/ECE6336768/meningsmaling-om-ytringsfrihed-overrasker/

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂