En undersøkelse fra Ugebrevet A4 viser at danske kunstnere legger i stor grad bånd på seg selv for å ikke fornærme med deres kunst. Frykten for repressalier fra fanatikere er hovedårsaken til at en lang rekke forfattere, billedkunstnere, gallerieiere og museumsledere velger å trå forsiktig, og flere kunstnere uttrykker nå bekymring over den stigende selvsensuren i dansk kulturliv.

I alt har 654 personer deltaget i undersøgelsen, og næsten halvdelen mener, at ytringsfriheden i dag er truet.

Hver ottende har en eller flere gange droppet et projekt, og helt konkret er frygten størst for at krænke etniske eller religiøse følelser.
Ytringsfriheden er truet

Samtidig giver 47 pct. af de adspurgte kunstnere udtryk for, at Muhammed-krisen betød, at vi fik en vigtig debat om ytringsfrihed i Danmark.

Forfatteren Henrik Juul Jensen er en af de kunstnere, der mener, at ytringsfriheden i Danmark i dag er truet.

»Ytringsfriheden er endda meget truet, og det er først og fremmest på grund af den fundamentalistiske islam. Jeg er selv en, der altid har sagt, hvad jeg mener. Men der er ingen tvivl om, at jeg ville tænke mig om en ekstra gang, hvis en af mine personer var en kontroversiel muslimsk kvinde eller mand, som krænkede religiøse og seksuelle normer i islam. Vold er et effektivt middel. Det er frygteligt, men sådan er det. Og det er et kæmpeproblem, som vi ikke ved, hvordan vi skal tackle,« siger han.

Forfatteren Lotte Petri er en av de forfatterne som har merket selvsensuren på sin egen kropp. I sin debutroman «Den 5. plage» om et planlagt islamsk terrorangrep på en T-banestasjon, valgte hun å endre hovedpersonen fra å være en «etnisk muslim» til å være en etnisk dansk konvertitt til islam. Men til tross for flere konkrete endringer og gjennomganger av boken for å rense den for ting som kunne oppfattes som fornærmende av religiøse fanatikere, mener Petri at ytringsfriheten ikke er truet:

Ifølge forfatteren er det bl.a. terrortruslen mod Jyllands-Posten tegner, Kurt Westergaard, som skræmmer.

»Jeg har ændret i bogen, fordi jeg ikke ønsker at blive lagt for had. Jeg har i det hele taget gennemgået bogen med en tættekam for at se, om der var noget, som kunne fornærme nogen,« siger hun og kalder sin egenredigering »ret indgribende«.

Lotte Petri har bl.a. modereret sproget hos nogle af de fiktive personer af frygt for, at de bliver tolket af fanatikere som udtryk for hendes egne holdninger.

»Derfor lægger jeg en dæmper på dem. Det gør sproget og det hele lidt mere kedeligt, og det er utrolig trist. Men frygten sidder hele tiden i baghovedet. Jeg tror desværre, at det er meget mere udbredt, end man umiddelbart tænker,« siger hun.
Jeg er ikke en kylling

Kritikere vil sige, at du bare er en «kylling», som ikke tør skrive det, du egentlig gerne ville. Er du det?

»Jeg er absolut ikke en kylling. Men jeg tænker, før jeg taler, for jeg ønsker ikke at puste til en debat, som er så ophedet,« siger hun og mener heller ikke, at ytringsfriheden som sådan er truet.

Det mener til gjengjeld billedkunstneren Mette Lind, som har møtt andre kunstnere som mener at man heller bør tie enn å lage kunst som provoserer eller forårsaker bråk:

»Jeg har oplevet kunstnere, som mener, at man hellere skal tie end at lave noget kunst, der provokerer og giver ballade. Men den holdning er jeg ikke enig i. Samfundet går i stå, hvis man ikke udtrykker det, man mener. Vi kunne godt bruge noget mere kunst, som er mere provokerende og samfundskritisk. Men jeg er bange for, at vi ikke får det, fordi vi i Danmark har udviklet en berøringsangst, som muligvis er blevet forstærket på grund af Muhammed-tegningerne,« siger Mette Lind.

Den danske statsministeren, Lars Løkke Rasmussen (V) er bekymret over undersøkelsens resultater, som han mener understreker at samfunnet står overfor et prinsipielt problem:

Partiledere fra både højre og venstre er alarmerede over, at danske kunstnere i stigende grad lægger bånd på sig selv af frygt for deres egen sikkerhed.
Kjærsgaard: Uendeligt trist

– Det er så uendeligt trist. Der er ingen tvivl om, at ytringsfriheden er truet, siger formanden for Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard.

SF’s Villy Søvndal betegner det direkte som «et stort demokratisk problem», hvis kunstnere holder sig tilbage af frygt for repressalier.

– Vi får en forloren offentlig debat, hvis vi ikke kan tale lige ud af posen – også om de svære emner som religion og indvandring. På sigt skaber det en giftig og forløjet stemning, som ingen kan være tjent med, siger han.

Jyllands-Posten: Forfatter: Jeg vil ikke lægges for had

Les også: Ralf Pittelkow: Kulturfolk er nogle skvat, Troels Heeger og Søren Villemoes: Wulffmorgenthaler-lyver og Khader: Global mundkurv på fremmarch i Jyllands-Posten:
«Naser Khader om selvcensur blandt kunstnere: Den globale mundkurv er på fremmarch, og frygtens etik er ved at vinde. Der er grund til bekymring.

Når vold og trusler fra islamister får kunstnere og forfattere til at udøve selvcensur, så er der grund til alvorlig bekymring, mener den konservative integrationsordfører Naser Khader.

– Frygtens etik er ved at vinde. Der er i orden at udøve selvcensur på grund af respekt, men selvcensur på grund af frygt er problematisk. Det bekymrer mig rigtig meget, at islamisterne har fået så mange kunstnere til at holde mund. Det viser, at den globale mundkurv er på fremmarch, siger Naser Khader til Ritzau.»

Les også

-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.