Jyllands-Posten siterer Ayaan Hirsi Ali og danske eksperter som er enige om at skal man forstå terroren kan man ikke begrense seg til islamisme. Problemet stikker dypere og har med selve islam å gjøre.

Det er ikke muligt at adskille terrorhandlingerne mod franske Charlie Hebdo fra islam.

Å si dette er som å banne i kirken. Da åpner et stort felt seg som gjør mange usikre.

Jyllands-Posten har oversatt en artikkel av Hirsi Ali som også Document har publisert:

»Det er nødvendigt, at vi indser, at islamister i dag er drevet af en politisk ideologi, der har rod i islams grundlæggende tekster. Vi kan ikke længere lade, som om vi kan adskille deres handlinger fra de idealer, som inspirerer dem. Det betyder, at Vesten må ændre sin fremgangsmåde, hvor vi tidligere alt for ofte har reageret med forsoning på jihadisternes brutalitet. Vi stryger de muslimske regeringsledere med hårene … Hvad har vi fået til gengæld? Kalasjnikov-geværer i hjertet af Paris. Jo mere vi føjer terroristerne, og jo mere vi udøver selvcensur, jo modigere bliver fjenden,« skriver Hirsi Ali.

 

Hun får støtte fra en annen liberal kulturmuslim, Naser Khader:

»Hvis man bliver ved med at skubbe terroren væk fra islam, får man ikke fat om problemets rod,« siger Khader.

Han mener, at langt flere muslimer selv burde tage afstand fra terroren.

»Det er ikke længere et spørgsmål om kamp mellem civilisationer. Der er behov for en helt grundlæggende kulturkamp inden for det muslimske hus. Når folk skriver på Facebook, ”Hvorfor skal jeg tage afstand?”, så tænker jeg, ”Kan du ikke se problemet? Det er dit problem, mere end det er danskernes problem, at der sker terror i Koranens navn.” De gør det i profetens navn. Og så har du et problem som muslim, hvis du ikke siger ”ikke i mit navn”,« siger Naser Khader.

Men danske politikere nøler med å gå til kilden. De vil gjerne holde fast i forestillingen om at islamismen er et moderne fenomen, som man kan håpe på å beseire, og medisinen de foreskriver er den opprinnelige islam. Hvite, vestlige liberale mener de kjenner bedre hva som er den egentlige islam enn folk som har vokst opp med islam og brutt ut.

Sondringen mellem islamister og andre muslimer var også enormt væsentlig for de otte danske partiledere, der i en DR-debat torsdag aften bekræftede hinanden i, hvor vigtigt det nu er for den politiske debat, at skylden for terroren ikke placeres på alle muslimer.

»Der er nogen, der øjensynligt har voldtaget en af verdens største religioner,« som Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen har udtrykt det.

Men samtidig kan sosialdemokratenes parlamentariske leder komme med uttalelser som en svensk og norsk partikollega aldri ville kunnet ytre:

 

Hos Socialdemokraterne siger politisk ordfører Ole Hækkerup, at »Ayaan Hirsi Ali helt grundlæggende har ret«.

»Der kommer nogen og laver en pervers fortolkning af islam. Men de får deres inspiration fra Koranen. Og fordi det bygger på lovregler, er det nødvendigt at forholde sig særlig kritisk over for islam,« siger han.

Danskene har noen innsiktsfulle islam-kjenner, blant dem Mehdi Mozzafari. Mozzafari kommer med en intelligent observason:  ytringsfrihet truer makten i islam. Det er ikke bare snakk om blasfemi, det er makten som føler seg truet.

 

Han mener, at begivenhederne i Paris viser, at det er nødvendigt at forholde sig kritisk over for islam.

»Problemet er, at når du kritiserer islam, islamisme eller Koranen, rører du ikke blot ved teksten. Du rører ved dem, der har magten. Og de ønsker islam fritaget fra kritik eller hån. De ønsker ikke blot, at muslimer lever efter deres forskrifter, men at alle lever efter dem. De kan altså heller ikke tillade, at andre tegner profeten,« siger Mehdi Mozaffari, der mener, at den offentlige debat om terrorismen er nødt til at se mere bredt på islam – selv om det er svært.

»Problemet er, at dette er et helt utrolig følsomt emne. Der skal ingenting til, før man råber op om islamofobi. Men vi kan ikke bare lukke øjnene og lade, som om det ikke er muslimer, der begår disse handlinger,« siger Mozaffari og forklarer, hvorfor volden fylder i religionen.

»Koranen kan fortolkes på 117 forskellige måder. Men den stammer direkte fra profeten, som var en krigsførende mand. Det kommer man ikke uden om. Det er ikke som Jesus eller Buddha. Han var profet, statsmand og general. Derfor fylder volden noget i islam,« siger han.

 

http://www.jyllands-posten.dk/protected/premium/international/ECE7349494/%C2%BBVi-kan-ikke-bare-lade-som-om-det-ikke-er-muslimer%C2%AB/

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂