Nytt

At en far overfaller en lærer for å rekke frem hånden til datteren hans skyldes blant annet at akademikere og journalister med sine påstander om rasisme har gjort innvandrere til ofre, sier kultursosiolog Mehmet Ümit Necef. Han mener at innvandrere er mentalt forberedt på å bli fornærmet fordi de i årevis har fått tutet ørene fulle om at danskene er rasister, for så å finne enhver anledning til å eksplodere:

Sådan lyder kultursociolog Mehmet Ümit Necefs forklaring på, hvorfor en far onsdag aften overfaldt en lærer på Abildgårdskolen i Odense under en skole-hjemsamtale, fordi læreren ville give hånd til hans ni-årige datter.

Den 33-årige far er statsløs palæstinenser.

Indvandrere er ofre

«Akademikere og journalister har i mange år fortalt indvandrerne, at danskerne er racister, og at indvandrerne er ofre. Det gør, at mange indvandrere er mentalt psykisk forberedt på at blive fornærmede. De finder enhver anledning til at eksplodere,» siger Mehmet Necef, som er lektor på Syddansk Universitet, til TV 2 News.

«Det kan være rigtigt, at der findes racisme i Danmark. Men man må være klar over, at man skaber en psykisk parathed for, at indvandrere finder anledning til at eksplodere, når man konstant taler om det,» siger han.

Necef finner det spesielt interessant at den overfalte læreren har marokkansk bakgrunn og ikke passer inn i verdensbildet om innvandrere som ofre, og mener at dette kan ha provosert den palestinensiske overfallsmannen ytterligere:

«Her har vi en succesrig indvandrer, som ikke passer ind i verdensbilledet med, at indvandrere er ofre, og det kan være provokerende.»

Ikke islam

Mehmet Necef afviser, at islamiske regler skulle være nogen hindring for at give hånd til en 9-10-årig pige. At det opfattes som en fornærmelse, kan skyldes enten en meget striks tolkning af islam eller traditioner fra landlige områder, hvor det er normalt ikke at give hånd til kvinder.

«Faderen her har sikkert en eller anden forestilling om, hvad de islamiske regler siger. Han synes, at han skal føle sig fornærmet, og reagerer på en handling, han opfatter som fjendtlig. Det var det samme under muhammed-krisen, hvor mange muslimer syntes, at de skulle føle sig fornærmede,» siger kultursociologen.

«Islam i sig selv gør ikke folk voldelige. Men muslimer, der har besluttet sig for, at de er ofre for internationale og danske konspirationer, finder nogle sætninger i koranen, de kan bruge eller misbruge. Islam som sådan er ikke voldelig, men de finder noget, de kan hægte deres fornærmethed op på,» mener han.

Jyllands-Posten: Ekspert: Overfald er offermentalitet