Da det amerikanske metalband Slayer gav koncert i Danmark, blev bandets hårdtslående dødsmetal akkompagneret af Kurt Westergaards Muhammed-tegning. Tegneren har bedt Dansk Journalistforbund undersøge om, det var et brud på hans ophavsret.

AF UWE MAX JENSEN

Under numrene «Jihad» og «God Hates Us» viste metalbandet Slayer Kurt Westergaards Muhammed-tegning på storskærm, da bandet i slutningen af november gav koncert i Valby Hallen i København. Også de fly, der tordnede ind i World Trade Center, blev blæst op på Valby Hallens storskærme som et visuelt akkompagnement til Slayers tekster, der ofte kredser om død, ødelæggelse og religion.

I Viby er Kurt Westergaard imidlertid ikke ovenud begejstret for brugen af sin tegning i denne sammenhæng.

«Tegningen lever sit eget liv. Det kan jeg ikke styre. Men der, hvor jeg kan prøve at styre brugen af min tegning, vil jeg gøre det. Det er et spørgsmål om copyright, siger Kurt Westergaard til Document.no.

Den danske tegner har derfor kontaktet Dansk Journalistforbund for at lade forbundets jurist vurdere om, der er sket en krænkelse af hans ophavsret. Dansk Journalistforbund arbejder i øjeblikket på at indsamle materiale, der kan danne baggrund for et eventuelt søgsmål mod det amerikanske band.

«Fitna» gav penge i kassen

Dansk Journalistforbund har tidligere varetaget Kurt Westergaards interesser, da man fik nedlagt fogedforbud mod det politiske parti SIAD’s ønske om at gøre brug af Kurt Westergaards Muhammed-tegning i forbindelse med en demonstration i Aalborg.

Også den hollandske politiker Geert Wilders har gjort uautoriseret brug af Kurt Westergaards tegning. Det skete i forbindelse med hollænderens korankritiske film «Fitna» fra marts 2008. Filmen åbnede og sluttede oprindeligt med Westergaards tegning af Muhammed med en bombe i turbanen, men efter pres fra Dansk Journalistforbund blev Westergaards tegning fjernet fra filmen.

På vegne af Kurt Westergaard rejste Dansk Journalistforbund et erstatningskrav mod Geert Wilders for brud på ophavsretten, og det mundede i september 2008 ud i et forlig, hvor Geert Wilders anerkendte, at Kurt Westergaard har ophavsretten til tegningen. Forliget indebar desuden, at Geert Wilders betalte 55.000 kroner til Kurt Westergaard.
«Med forliget har vi fået understreget betydningen af ophavsretten. Det er helt afgørende for troværdigheden i medierne, at krænkelse af den enkeltes ophavsret kan forfølges,» sagde Mogens Blicher Bjerregård, formand for Dansk Journalistforbund, i den forbindelse.

Krist Illusion

Det er ikke første gang, at Slayer kommer i problemer på grund af bandets brug af tegninger med et religiøst indhold.

I 2006 tilbagekaldte pladeselskabet EMI alle eksemplarer af Slayers album «Christ Illusion» i Indien, da en lokal, kristen organisation protesterede over albumcoveret, der afbildede en håndamputeret og tatoveret Jesus stående i et hav af blod med en mængde døde og døende mennesker drivende rundt i havoverfladen.

En talsmand for EMI undskyldte siden udgivelsen af «Christ Illusion» og lovede, at pladen ikke ville blive udsendt i Indien igen.

Mest til jazz

Kurt Westergaard kender hverken Slayer eller gruppens musik, og han regner heller ikke med, at han kommer til at lytte til den fremover.

«Jeg tilhører jo den ældre generation. Jeg var allerede voksen, da rocken kom frem. Så jeg er mest til jazz,» fortæller tegneren om sine musikalske præferencer.

Les også

-
-
-
-
-
-
-