En beryktet terrorleder med forbindelser til Al Qaida spilte en rolle i angrepsplanene mot Danmark, skriver journalistene Jette Elbæk Maressa, Heidi Plougsgaard og Puk Damsgård Andersen i Jyllands-Posten. Ilyas Kashmiri skal ha vært en av bakmennene for planene til amerikansk-pakistanske David Coleman Headley og canadisk-pakistanske Tahawwur Hussain Rana.

Senest 14. oktober la Kashmiri frem Al Qaidas planer for å bekrige «Satan», hans betegnelse av USA og dets allierte, i et intervju med Asia Times.

Ilyas Kashmiri, der ifølge det amerikanske justitsministerium, har fungeret som operativ leder i terrorgruppen Harkat-ul Jihad Islami (HuJI), er ligeledes en højtstående Al Qaida-leder med stærke forbindelser til pakistansk militær og efterretningstjeneste. I september blev han rapporteret dræbt i et amerikansk luftangreb i Pakistan.

De to arresterede i USA diskuterede nyheden i aflyttede samtaler, men nåede frem til at [de] ville fortsætte uden Kashmiris hjælp.

Men det behøvede de ikke. De havde stadig hjælp fra manden, der er knyttet til den af Pakistans jihad-organisationer, HuJI, som råder over et væsentligt netværk af villige krigere, som rekrutteres i over 24 lande, hvor organisationen holder til bl.a. i USA, Storbritannien og Irland.

Harkat-ul Jihad Islami (HuJI) betyr Bevegelse for islamsk hellig krig og opererer med mottoet «Den annen forsvarslinje av ethvert muslimsk land». Organisasjonen skal ha oppstått under den sovjetiske besettelsen av Afghanistan, og var den første velorganiserte jihad-gruppen i Pakistan. HuJI fikk raskt suksess i både Pakistan og Afghanistan som en følge av at organisasjonen etablerte baser og militante treningsleire i begge landene. Mot slutten av afghanernes krig mot Sovjet endret gruppen fokus mot konflikten i Kashmir, og langt de fleste av gruppens terrormål har vært i India:

I 2007 stod gruppen bag flere bomber Varasani, en af Indiens mest hellige byer.

Dens medlemmer er også blevet kædet sammen med selvmordsbomben i Karachi mod den senere myrdede tidligere premierminister, Benazir Bhutto. Men HuJI’s aktiviteter rækker langt ud over Pakistans grænser til Usbekistan, Tjetjenien, Tajikistan, Burma og Bangladesh og nu tilsyneladende også Danmark.

Stammeområde

Efter amerikanernes invasion i Afghanistan i 2001 flyttede HuJI til Wasiristan i det pakistanske stammeområde, der bliver anset for at være kernen i krigen mod terror.

Her er den pakistanske hær netop gået i krig mod pakistansk Talebans hovedkvarter i byen Wana. HuJI har været aktiv i Kashmir-konflikten siden 1991, men kom først på USA’s terrorliste i 2008.

HuJI har takket være sit netværk i stammeområdet tætte forbindelser til Taleban og al Qaida, hvilket betyder at gruppen ikke blot kæmper i den lokale konflikt i Kashmir-regionen, men i lige så høj grad kæmper en overordnet global jihad.

Talrige grupper

De senere år har Taleban og andre grupper i stammeområderne rekrutteret krigere fra jihad-grupperne i Kashmir, hvilket har gjort terror-netværket noget mere fintmasket, idet de arbejder sammen på tværs af lokale forhold.

Så sent som i foråret gik det op for den pakistanske hær, hvilke forbindelser Taleban i stammeområderne plejer ind i alle dele af Pakistan, fortæller professor og leder af Strategiske Studier på Quaid-e-Azam-universitetet i Islamabad, Dr. Rifaat Hussain:

»Vi ved nu, at Talebans netværk til talrige jihad-grupper er meget stort og til alle dele af Pakistan, Kashmir såvel som til Punjab-provinsen. Det gør det meget uoverskueligt og svært at bekæmpe, for det er nemt at stikke af,« siger Hussain til Jyllands-Posten.

På grunn av dette nettverket kan det ha vært enkelt for Kashmiri å planlegge angrepet på mål i Danmark sammen med de to andre mistenkte. Den ene av dem, Rana, er opprinnelig pakistaner, og det er ført bevis for at de mistenkte har forbindelser til enda en pakistansk terrorgruppe: Lashkar-e-Taiba (LeT)som sto bak terrorangrepet i Mumbai i november 2008. I likhet med HuJI opererer også LeT i andre deler av verden, blant annet i Bosnia og Tsjetsjenia, og rapporter tyder på at gruppen også er aktive andre steder i Europa.

Kort tid efter angrebet mod Mumbai bekræftede Tysklands daværende indenrigsminister, Wolfgang Schäuble, at medlemmer af gruppen også havde opholdt sig i Tyskland.

Kamp for muslimsk styre

Lashkar-e-Taiba blev dannet i 1990 og har base i Muridke nær Lahore i Pakistan.

I et manifest med titlen «Hvorfor fører vi hellig krig», skriver organisationen, at den kæmper for muslimsk styre overalt i Indien og erklærer USA og Israel for dens fjender.

Efter angrebet i Mumbai arresterede de pakistanske myndigheder flere mistænkte, men har ifølge flere rapporter ikke udryddet organisationen, idet den stadig spiller en rolle i Kashmir, hvor den har hjulpet Pakistan med at kæmpe mod inderne.

Let at få adgang

Det er tidligere set, hvor nemt det er selv for udlændinge at få adgang til diverse terrornetværk i Pakistan. I forbindelse med Glasvejs-sagen i Danmark kom det frem, at den nu dømte H. Khurshid opholdt sig i Den Røde Moske midt i Pakistans hovedstad Islamabad under dennes såkaldte «Islamiske revolution» i 2007.

Her fik dansk-pakistaneren adgang til bombemanualer og kontakt til koranstuderende fra stammeområdet.

Den Røde Moske i hovedstaden plejer tætte forbindelser til både HuJI og Lashkar-e-Taiba, og moskeens tidligere bønneleder Abdul Aziz er ude af husarrest og stadig aktiv.

Dermed tyder meget på, at de stærkt voldelige jihad-gruppers kontakter ind i Pakistans hovedstad og til andre lande i høj grad nu også gælder Danmark.

Jyllands-Posten: Han er den pakistanske forbindelse

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂