Nytt

Hafiz Saeed hilser sine tilhengere på vei ut av en pakistansk rettsbygning etter å ha blitt løslatt fra husarrest. Foto: Mohsin Raza / Reuters / Scanpix.

 

Pakistan har løslatt islamisten som var utpekt som hovedmann bak angrepet i den indiske storbyen Mumbai i 2008, der 166 personer ble drept og over 30 såret.

Hafiz Saeeds talsmann Yahya Mujahid bekrefter at pakistanske myndigheter nå har løslatt ham og fire medhjelpere fra husarrest. De fem har sittet i husarrest i Lahore siden januar i år etter påtrykk fra USA. Perioden utløp torsdag. Påtalemyndigheten fikk ikke medhold i sin påstand om forlenget husarrest for Saeed og de fire andre terrortiltalte mennene.

Det er tredje gang at Saeed blir løslatt fra husarrest etter Mumbai-angrepet i 2008. Forrige gang han ble løslatt var i desember 2014, noe som førte til sinte reaksjoner fra India. Den nye løslatelsen vekker atter en gang sterke reaksjoner i New Delhi.

– India, ja, hele verdenssamfunnet, er fornærmet over at en selverklært og FN-listeført terrorist tillates å gå fritt rundt og fortsette med sin onde agenda, sier Raveesh Kumar, talsmann for det indiske utenriksdepartementet.

Saeed står både på USAs og FNs terrorist-liste. Amerikanske myndigheter utlover en dusør på 10 million dollar for ham. Han er grunnlegger av militsgruppen Lashkar-e-Taiba (LeT) og leder for veldedighetsorganisasjonen Jamaat-ud-Dawa (JuD).

De to atommaktene var nær ved å havne i krig med hverandre som følge av Mumbai-angrepet i 2008.

JuD arbeider fritt i hele Pakistan og er en populær veldedighetsorganisasjon. USA og India mener den i realiteten fungerer som en front for LeT, som anklages for å ha utført selve angrepet i Mumbai.

(©NTB)