En oljetanker i brann etter en eksplosjon nær grensen i Herat-provinsen mot Iran. Flere mennesker ble skadet. (AP Photo/Hamed Sarfarazi/NTB)

President Donald J. Trump hadde knapt rukket å reise seg fra sjefsstolen i Det hvite hus før Taliban brøt avtalen de hadde med USA. Når Trump ikke lenger kan diktere amerikansk Afghanistan-policy, ser terroristene i Taliban øyeblikkelig sitt snitt til å fortsette herjingene.

Talibans mål er å ta full kontroll over Afghanistan. En fredsavtale med USA er spill for FN-galleriet og null verd. Taliban hadde på papiret gått inn for en fredelig løsning på den langvarige borgerkrigen, i bytte med at USA skulle trekke tilbake de fleste av de gjenværende styrkene i landet.

Vil USA øke sitt nærvær?

Tenketanken Gatestone Institute skriver lørdag at Trump hadde overholdt sin del av avtalen, som ble inngått i februar i fjor. Avtalen forpliktet USA til å redusere den 13.000 mann store styrken til bare 2.500 mann.

En annen del av avtalen gikk ut på at islamistiske elementer som ble holdt fanget hos afghanske sikkerhetsstyrker, skulle settes fri. Det skjedde da også – sist høst. Hamdullah Mohib, Afghanistans nasjonale sikkerhetsrådgiver, sier til The Times (17. februar 2021):

«The only thing the Taliban have taken out of this agreement is to get their prisoners, then launch an offensive against the Afghan forces and government. That was, it seems, their plan from the beginning.»

Taliban må stoppes

Dersom Taliban skulle få lov til å ta kontroll over landet som terrororganisasjonen styrte før angrepet på USA den 11. september 2001, så vil Taliban atter en gang la Afghanistan bli en «safe haven» – et sikkert tilholdssted for terroristgrupper som Al Qaida og IS. Disse vil igjen bruke landet som base for nye ødeleggende angrep mot Vesten.

Afghanistan befinner seg i dag midt i en stor sikkerhetskrise. Militante elementer kjører frem sine angrep mot brede lag av det afghanske samfunnet, og i denne «prosessen» plukker de ut mål som dommere i afghanske domstoler, aktivister, journalister, moderate geistlige (islamske og andre), studenter og andre akademikere.

Bidens store utfordring

Representanter for myndighetene i Kabul tror Taliban aldri har hatt noen intensjon om å oppfylle sine forpliktelser i avtalen med USA.

Den nye presidenten i Washington, Joe Biden, har en tung jobb foran seg for å unngå at han blir ansvarlig for å forårsake en ny bølge av terroristangrep mot USA og dets allierte, skriver Gatestone Institute:

Thus, in making his decision about the future of American forces in Afghanistan, Mr Biden needs to take care that he is not responsible for causing a new wave of terror attacks against the US and its allies.

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Kjøp Asle Tojes siste bok her! 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂