Minst 40 afghanere skal være drept i pakistanske flyangrep mot flere afghanske mål fredag og lørdag. Angrepene er en reaksjon på at minst sju pakistanske soldater ble skutt i et bakhold i Nord-Waziristan fredag. Pakistans nyvalgte president anklager afghanske Taliban for å stå bak angrepene.

Pakistans nyvalgte statsminister varslet fredag kveld om at Pakistan ville ta hevn:

Afghanske myndigheter skal ha bekreftet angrepene, som ikke bare innbefattet luftangrep mot provinsene Kunar og Khost. I Nimroz skal pakistanske styrker ha tatt i bruk mer utradisjonelle metoder, som å fjerne bilbatterier og fylle drivstoff-tankene med sand.

Pakistani media reported that the bombings have targeted TTP members in Khost and Kunar province but neither Pakistan’s government nor the Islamic Emirate of Afghanistan has commented on the bombings.

In the meantime, local residents in southwestern Nimroz province said that Pakistani forces have opened fire at Afghan drivers killing at least one.

The residents of Chaghai and Nawkundi of the province added that Pakistani forces have taken out batteries of 300 cars owned by Afghans and filled the tanks of the cars with soil.

The people added that Afghan drivers have staged demonstrations protesting against the Pakistani forces wherein the protestors were shot at, and eight drivers are believed to be wounded. (Khaama Press)

Pakistanske angrep skal ha funnet sted i minst tre afghanske provinser, Nimroz, Khost og Kunar. Fredagens angrep mot pakistanske styrker fant sted i Nord-Waziristan, rett syd for Khost på dette kartutsnittet. Skjermdump: Google maps

Pakistans Taliban er også kjent som Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP), en løs sammenslutning av milititante islamist-grupperinger som tidvis har kjempet mot pakistanske myndigheter.

Maktkamp i uoversiktelig mark

Shehbaz Sharif, som er lillebroren til Pakistans lengstsittende statsminister, Nawaz Sharif, overtok som statsminister etter Imran Khan denne uken. Alle Nawaz Sharifs tre statsministerperioder har endt med arrestasjon eller fengsling. I 2017 førte avsløringer i forbindelse med Panama Papers til at høyesterett fradømte ham stillingen. I 2018 brøt han kausjonsbestemmelsene og rømte til Storbritannia, der han siden har befunnet seg i eksil. I Pakistan er det nå flere som frykter at Shehbaz Sharif vil gi immunitet og diplomatpass til sin mer berømte storebror. Senest fredag fikk høyesterett i Islamabad på bordet et krav om at Nawaz Sharif må arresteres dersom han skulle vende tilbake til Pakistan.

Imran Khan har på sin side hatt nære forbindelser med det pakistanske forsvaret. Hans parti Pakistan Tehreek-e-Insaf (Pakistans bevegelse for rettferd – PTI) har samlet stor støtte for sin antivestlige linje blant landets mange islamister. Khan la skylden for landets økonomiske nedgang på amerikanerne, men mistet sitt flertall i nasjonalforsamlingen sist fredag.

De pakistanske angrepene på Taliban-styrte Afghanistan vil fort kunne eskalere med nye hevnangrep på begge sider av Durand-linjen som de britiske koloniherrene trakk opp i 1893, og som til i dag utgjør grensen mellom Afghanistan og Pakistan. Grenseområdene er dominert av pashtunere, men er også hjem for mange andre, mindre etnisiteter som hazarer og balutsjere.

Pakistan’s Airstrikes on Khost, Kunar Provinces Killed Nearly 40 People (Khaama)

Pakistan: Plea in high court against govt issuing diplomatic passport to ex-PM Nawaz Sharif (Firstpost)

Pakistan’s ambivalent approach toward a resurgent Tehrik-e-Taliban Pakistan (Brookings)

Les også:

Imran Khan felt i nasjonalforsamlingen

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.