Imran Khan er mer enn en tidligere statsminister, Arrestasjonen av ham har utIøst voldsomme demonstrasjoner over hele det cricket-gale Pakistan, ikke bare blant hans islamistisk-lenende velgere. Foto: Official White House Photo by Shealah Craighead / Wikimedia Commons

Det pågår store demonstrasjoner over hele Pakistan, etter at den tidligere statsministeren, cricket-helten Imran Khan i dag ble arrestert. Internett og sosiale medier er stengt i flere av de store byene, og folk frykter morgendagen.

Imran Khan var statsminister i Pakistan fra 2018, inntil han mistet makten etter et mistillitsvotum i april 2022. Han ble arrestert.

Ifølge Geo News ble Khan pågrepet av en paramilitær styrke da han skulle møte i retten i hovedstaden Islamabad i forbindelse med en korrupsjonssak. En video av pågripelsen viser flere titall politifolk med tungt opprørsutstyr, som omringer Khan og geleider ham inn i en svart varebil.

Like etter bekreftet partiet Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) at partilederen var pågrepet. (NTB)

Fire år etter han var med å sikre Pakistan landets første og eneste VM-tittel i cricket i 1992, stiftet pasjtunen Imran Khan partiet Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), som betyr Pakistans bevegelse for rettferdighet. I over to tiår har han vært de fattiges «islamistiske» ledestjerne i kampen for å vriste makten fra lederskapet i Pakistan Muslim League (N), som av mange, særlig i de fattigste provinsene som Khyber Pakhtunkwa (på grensen mot Afghanistan), sees som korrupte elitepolitikere.

Fra å være den velstående playboyen som giftet seg med engelske Jemima Goldsmith i 1995, har han gradvis brukt sin legende-status til å bygge seg opp en politisk status som de fattiges forsvarer.

His sympathetic position toward the Pakistani Taliban and Afghan Taliban, as well as his criticism of the US-led war on terror, has earned him the moniker «Taliban Khan» in Pakistani politics. He believes in negotiations with Taliban and the pull out of the Pakistan Army from Federally Administered Tribal Areas (FATA). He is against US drone strikes and plans to disengage Pakistan from the US-led war on terror. Khan also opposes almost all military operations, including the Siege of Lal Masjid.

Hans sympatier for både pakistanske Taliban og afghanske Taliban, så vel som hans kritikk av den USA-ledede krigen mot terror, har gitt ham kallenavnet «Taliban Khan» i pakistansk politikk. Han tror på forhandlinger med Taliban og uttrekning av hæren fra føderalt administrerte stammeområder (FATA). Han er mot USAs dronekrig, og planlegger å frakoble Pakistan fra den USA-ledede krigen mot terror. Khan er også imot nesten alle militære operasjoner, inkludert beleiringen av Lal Masjid. (Wikipedia)

Opptøyene i Pakistan kringkastes live på flere plattformer, blant annet på YouTube:

 

Pågripelsen tirsdag skjedde dagen etter at han ble advart mot å komme med det militæret kaller «grunnløse påstander» etter at Khan nok en gang anklaget en høytstående etterretningsoffiser for å planlegge å drepe ham.

Militæret støttet Khan da han kom til makten i 2018, men trakk støtten før han ble felt i mistillitsavstemningen i fjor. Det er vanlig at pakistanske regjeringen søker støtte hos militæret, som har styrt landet i 30 av de 75 årene som er gått siden uavhengigheten fra Storbritannias kolonivelde.

Flere kriser

Pakistan sliter med en dyp politisk og økonomisk krise. Renten er skrudd opp til 21 prosent i et forsøk på å få bukt med prisstigningen, som er på 36 prosent. En redningspakke fra Det internasjonale pengefondet har stått i stampe siden november, og gjeldslettelser fra vennligsinnede land lar vente på seg. I mellomtiden er landet i ferd med å gå tom for dollar.

Landet styres nå av en vaklende koalisjonsregjering, og Khan forsøker å presse fram nyvalg.

Den konstitusjonelle situasjonen er også uavklart etter at statsminister Shehbaz Sharifs regjering i forrige måned avviste en ordre fra høyesterett om å holde valg i provinsen Punjab innen midten av mai. Det kan føre til at domstolen tar rettslige skritt mot regjeringen. Høyesterett har tidligere avsatt to statsministre. (NTB)

Over hele verden, også i Oslo, har det vært demonstrasjoner utenfor pakistanske ambassader. Det har kommet rapporter om drepte, men situasjonen er uoversiktlig. Det nærmer seg nå midnatt i Islamabad, og dersom protestene fortsetter kan det meget vel bli innført unntakstilstand i løpet av onsdagen. Den pakistanske hæren er mektig, og har også tidligere grepet inn i «de siviles rot».

Protests erupt after Imran Khan’s arrest (Live dekning – Dawn.com)

Les også:

Det som nu skjer i atom­makten Pakistan, kan være starten på en revolusjon

Pakistan: – Lahore er en slagmark. Imran Khan holder stand

Politisk gjørmebryting i Pakistan: Boligen stormet, nytt forsøk på å bringe Imran Khan for retten gis opp

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.