Tre TV-kanaler melder om begrensningene i nettilgangen og bruk av sosiale medier. I tillegg holdes privatskoler i landet stengt onsdag.

Ifølge Geo News ble Khan pågrepet av en paramilitær styrke da han skulle møte i retten i hovedstaden Islamabad i forbindelse med en korrupsjonssak. En video av pågripelsen viser flere titall politifolk med tungt opprørsutstyr, som omringer Khan og geleider ham inn i en svart varebil.

Like etter bekreftet partiet Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) at partilederen var pågrepet.

Sammenstøt

Pågripelsen har utløst voldsomme protester flere steder i landet. Både i Karachi og Lahore avfyrte politiet tåregass og vannkanoner mot demonstrantene, mens i Islamabad, nabobyen Rawalpindi og Peshawar ble veier blokkert.

Flere steder ble det meldt at rasende folkemengder forsøkte å presse seg inn på militæranlegg.

Khans medarbeider, Fawad Chaudry, sier rettsbygningen ble «angrepet» av sikkerhetsstyrker da rettsmøtet skulle starte. Pakistanske TV-stasjoner viser kaotiske forhold utenfor rettslokalet der det brøt ut gatekamper mellom hundrevis av Khans tilhengere og politiet.

Det var tirsdag ettermiddag uklart hvor Khan befant seg.

Mistillit

Khan ble avsatt som statsminister etter et mistillitsvedtak for et år siden. Siden da har det vært en rekke protester og opptøyer blant tilhengerne hans.

I mars ble han siktet for terrorlovbrudd sammen med 17 av sine støttespillere. Han er også siktet for hindring av politiarbeid, angrep på politiet og drapstrusler, samt for ulovlig salg av gaver han fikk fra andre land mens han var statsminister.

Den tidligere statsministeren og cricketstjernen avviser alle anklager.

Hevder han kan bli drept

Pågripelsen tirsdag skjedde dagen etter at han ble advart mot å komme med det militæret kaller «grunnløse påstander» etter at Khan nok en gang anklaget en høytstående etterretningsoffiser for å planlegge å drepe ham.

Militæret støttet Khan da han kom til makten i 2018, men trakk støtten før han ble felt i mistillitsavstemningen i fjor. Det er vanlig at pakistanske regjeringen søker støtte hos militæret, som har styrt landet i 30 av de 75 årene som er gått siden uavhengigheten fra Storbritannias kolonivelde.

Flere kriser

Pakistan sliter med en dyp politisk og økonomisk krise. Renten er skrudd opp til 21 prosent i et forsøk på å få bukt med prisstigningen, som er på 36 prosent. En redningspakke fra Det internasjonale pengefondet har stått i stampe siden november, og gjeldslettelser fra vennligsinnede land lar vente på seg. I mellomtiden er landet i ferd med å gå tom for dollar.

Landet styres nå av en vaklende koalisjonsregjering, og Khan forsøker å presse fram nyvalg.

Den konstitusjonelle situasjonen er også uavklart etter at statsminister Shehbaz Sharifs regjering i forrige måned avviste en ordre fra høyesterett om å holde valg i provinsen Punjab innen midten av mai. Det kan føre til at domstolen tar rettslige skritt mot regjeringen. Høyesterett har tidligere avsatt to statsministre.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.