Pakistans statsminister Imran Khan fikk flertallet mot seg i nasjonalforsamlingen og må gå av. Khan klynget seg til makten, men overmakten ble for stor da høyesterett og et nytt medlem av hans egen regjering vendte seg mot ham.

Sist gang det skulle stemmes over et mistillitsforslag, oppløste Khan nasjonalforsamlingen før det kom til avstemning og utskrev nyvalg. Men opposisjonen brakte saken inn for høyesterett, som fastslo at Khan ikke hadde anledning til å forandre rekkefølgen. Mistillitsforslaget måtte gå sin gang. Det har nå skjedd, og Khan tapte.

Han ble utmanøvrert av lillebror til Nawaz Sharif og sønnen til den drepte statsministeren Benazir Bhutto.

Nå skal opposisjonen – som favner et politisk spektrum fra venstresiden til radikale islamistpartier, enes om en ny regjering.

Opposisjonsleder Shehbaz Sharif blir etter alt å dømme ny statsminister i atommakten med 220 millioner innbyggere. Han leder det liberalkonservative partiet Pakistansk muslimliga (PMLN) og er lillebroren til Nawaz Sharif, som har vært statsminister tre ganger. Shehbaz Sharif ventes å bli innsatt søndag eller mandag.

Både PMLN og det andre store opposisjonspartiet PPP, som ledes av tidligere statsminister Benazir Bhuttos sønn, er blitt anklaget for omfattende korrupsjon.

69 år gamle Khan har fått mye kritikk for både sin konfrontasjonspregede framtoning og sin økonomiske politikk. Han pleier omgang med radikale mullaer, samt med Pakistans gamle elite, selv om han har lovet å kjempe mot korrupsjon.

Khan har anklaget USA for problemene han nå står overfor. Han mener Biden-administrasjonen forsøker å få ham fjernet, noe amerikanerne avviser.

Maner til protester

I mars i fjor overlevde Khan en annen mistillitsavstemning med knapp margin. Den siste tiden har imidlertid flere av hans partifeller i nasjonalforsamlingen hoppet over til opposisjonen. Også en sentral koalisjonspartner vendte ham ryggen før lørdagens mistillitsavstemning.

I påvente av nederlaget i parlamentet oppfordret Imran Khan sine tilhengere til å holde landsomfattende demonstrasjoner søndag. Khans alternativer er begrenset, men hvis han får stor oppslutning i gatene, kan han forsøke å presse parlamentet til å holde nyvalg, skriver nyhetsbyrået AP. (NTB)

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.