Pakistans tidligere statsminister Imran Khan sier at Islamabad-politiets «virkelige hensikt» ikke er å arrestere ham, men å «bortføre og myrde» ham. Pakistansk politi skal ikke ha lykkes i å arrestere ham i løpet av natten.

Imran Khans bolig «under ekstremt angrep» 

Pakistans tidligere statsminister Imran Khans bolig ble i morges meldt å være under «ekstremt angrep». 

Politi og paramilitære styrker skjøt åpent mot boligen, ifølge meldinger fra partiet Khan leder, Pakistan Tehreek-e-Insaf. De ber alle Khans supportere om umiddelbart å stille i Zaman Park-området i Lahore.

Det ble igår meldt at mellom åtte og ti tusen mennesker hadde samlet seg i Zaman Park. Politiet kom i pansrede kjøretøyer og tok i tillegg til sedvanlige batonger, i bruk tåregass og vannkanoner som påstås å skyte ut kjemikalietilsatt vann. Bilder av mennesker med pusteproblemer som skylles i rent vann, er lagt ut på sosiale medier.

Politiavdelinger skyter på hverandre

Ifølge Geo TV skyter politi fra ulike provinser på hverandre. Gilgit-Baltistan-politiet skal ha åpnet ild mot Punjab-politiet. En rekke politimenn skal ha «desertert». Videoer viser folk som kaster bensinbomber og politibiler i brann. 

Rapporteringen er usikker og i stor grad basert på øyeblikksrapportering på sosiale medier som Twitter og Telegram.

Khan skal ha gjort profitt på statsgaver

Sammenstøtene mellom Khans støttespillere og politiet startet igår kveld da politi fra Islamabad ble sendt til Lahore for å arrestere Khan. Den formelle årsaken til arrestordren er en anklage om at Khan skal ha kjøpt statsgaver for å selge dem med profitt i den såkalte Toshakhana-saken.

Få fester lit til den formelle begrunnelsen for arrestordren. Den reelle årsaken har nok med politikk å gjøre. 

Protestene sprer seg

Protestene har spredt seg til store byer som Islamabad, Peshawar, Karachi og Rawalpindi. Khan oppfordrer sine støttespillere til å fortsette kampen – og i sosiale medier spør folk om borgerkrigen faktisk allerede er startet.

Nyhetsbildet fra Lahore er tildels like kaotisk som situasjonen synes å være. På Twitter meldes det om gledestårer da folkemengden skal ha slått tilbake politiets angrep på Khans Zaman Park-residens:

– Et gledens øyeblikk for dem som har kjempet i 21 timer, lød en tweet på urdu.

Pakistan er en atommakt

Bilder som angivelig viser advokater med stokker i kamp mot politiet er publisert og høyesterettsdommer Amir Farooq setter likhetstegn mellom angrep på politiet og angrep på selve staten:

– Lahore er nu en slagmark. Å angripe politiet er det samme som å angripe staten.

Pakistan er en atommakt. Hva som skjer der er viktig av flere grunner, også på grunn av at det på ikke altfor lang sikt kan ha demografiske implikasjoner på vår del av verden. 

Vi lover oppdateringer etterhvert som det siver inn nye meldinger.

Oppdatering 12.38: Lahore High Court skal ha beordret arrestasjonen av Khan utsatt til torsdag klokken 10 lokal tid.

19.55: Angrep på politi-kjøretøy, tre drept og fem såret. Ubekreftede kilde hevder rakettangrep.

 

Det som nu skjer i atom­makten Pakistan, kan være starten på en revolusjon

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Document bringer nyheter andre fortier. Støtt oss!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.