Pakistans tidligere statsminister Imran Khan ble fredag kveld løslatt mot kausjon. Myndighetene lettet lørdag noe på blokkeringen av sosiale medier, men det skrives at selv statsministeren må bruke VPN for å bruke Twitter.

Tirsdagens arrestasjon av cricket-legenden utløste voldsomme demonstrasjoner i atommakten Pakistan. Flere titalls mennesker er blitt drept, enda flere såret og materielle ødeleggelser vil koste landet enorme summer.

Retten ga også korrupsjonspolitiet ordre om ikke å pågripe den tidligere cricketstjernen i kausjonsperioden, som varer i to uker, ifølge Khans advokat Faisal Chaudhry.

Dagen før besluttet høyesterett at pågripelsen av varetektsfengslingen av Khan tirsdag var ulovlig. Fengslingen har utløst voldsomme protester flere steder i Pakistan og krevd et titall menneskeliv. Volden har skapt bekymring for stabiliteten til atommakten som fra før er hardt rammet av økonomisk krise, rekordhøy inflasjon og svak vekst. (NTB)

Pakistanske myndigheter opplyste fredag at de ville lette på blokaden av sosiale medier, men et voldsomt oppsving av pakistanske hashtags blant annet i Nederland, tyder på at lettelsene ikke er reelle, og at selv stasministeren, formodentlig, må bruke VPN.

Etter løslatelsen var et faktum, sverget Imran Khan på at han ville bibeholde gode forbindelser med landets hærsjef, general Asim Muni, «så snart han kom til makten igjen».

På en pressekonferanse ved Islamabad High Court (IHC) sa Imran Khan at han aldri har kommet med nedslående kommentarer om COAS -general Asim Munir. Han sverget på å opprettholde et godt forhold til hærens sjef, etter å ha kommet til makten. Den tidligere statsministeren hevdet at hærsjefen ble feilinformert om ham av andre. Han sa også at han allerede hadde sendt hærsjefen en melding, ifølge ARY News. (ANI)

Khan advarte også om konsekvensene dersom landets nåværende myndigheter ikke endret kurs:

Han la til at han hadde advart regjeringen om ikke å lede landet mot ‘anarki’. – Jeg advarte om at hvis Pakistan blir Sri Lanka, vil det gå ut av alles hender, sa Khan, rapporterte Ary News. (ANI)

Statsgjelden øker

Nettopp referansen til Sri Lanka er spesielt relevant i og med at den kom omtrent samtidig som Det internasjonale pengefondet (IMF) ber Pakistan om å sikre åtte milliarder dollar i nye utenlandslån for at landet skal kunne få IMFs utsettelse på sine gjeldsavdrag resten av kalenderåret.

In yet another turn that has further eroded chances for revival of the $6.5 billion bailout package, the International Monetary Fund (IMF) has asked Pakistan to now arrange $8 billion in fresh loans to back the external debt repayments during the next seven months. (Express Tribune)

Imran Khan pledges to maintain good relations with Pakistan Army Chief Asim Munir (ANI News)

IMF asks Pakistan to arrange $8b (Express Tribune)

Les også:

Pakistan på randen av sammenbrudd

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp bøker fra Document!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.