Pakistans tidligere statsminister Imran Khan forlot idag sitt hjem i Lahore for å stille for retten i hovedstaden Islamabad. 

Khan forventet ifølge ham selv, å bli arrestert, men da han nådde frem annullerte domstolen arrestordren på ham og utsatte rettssaken til 30. mars.

Gateslag

Khan nådde frem til rettsbygningen midt under voldsomme slag mellom tilhengere av Khans parti Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) som hadde samlet seg i påvente av hans ankomst, og politiet.  

– Jeg har ventet utenfor retten i 15 minutter og gjør mitt beste for å komme inn, men politiet har skutt tåregass og stilt opp hindringer. Det ser ut til at de ikke ønsker at jeg kommer inn, sa Khan i en melding.

Ifølge Khans advokat Faisal Fareed Chaudhry brukte politiet brutal makt mot tilhengerne.

Bilder fra inngangsporten til Islamabad High Court.

– De planlegger å fengsle meg

Da Khan forlot sitt hjem sendte han en videobeskjed til sine tilhengere.

– Jeg er på vei til retten i Islamabad nu. Jeg vil fortelle dere alle at de har lagt en plan for å arrestere meg. Formålet med angrepet på huset mitt var ikke å stille meg for retten i Islamabad. Det var å sette meg i fengsel.

En sikkerhetsstyrke på rundt 4000 mann – spesialpoliti, antiterrorskvadroner og paramilitære styrker – ble idag utplassert rundt og i Islamabad. Sykehusene har vært i alarmberedskap.

Stormet Khans bolig

Da Khan forlot sitt hjem tidligere idag blokkerte politiet omkringliggende veier med betongblokker og felte trær. De suspenderte mobiltjenestene i området før de stormet boligen hvor kona var alene, og de arresterte 30 menn. Det skal ha blitt åpnet ild fra taket av boligen uten at det er meldt om skadede.

Politiet hevder å ha beslaglagt 21 Kalashnikover funnet i boligen, men det tilbakevises av journalister på stedet som plantede bevis.

Islamabad idag.

Farselignende komplott

Anklagene mot Khan går ut på at han skal ha kjøpt gaver fra det statlige depotet Toshakhana – gaver han mottok som statsminister – og solgt dem med profitt.

Khan hevdet at det hele er et farselignende komplott for å forhindre at han stiller opp i valget som skal avholdes i oktober.

Politisk gjørmebryting

Den 70 år gamle tidligere cricketstjernen ble fjernet fra posten som statsminister ved mistillitsvotum ifjor høst og er etter det blitt viklet inn i en rekke rettssaker – hvilket er en velkjent pakistansk disiplin. I den gjørmebryting som pakistansk politikk er, benyttes domstolene til å binde opposisjonen opp i kvelende, langvarige rettssaker.

Khan ble erstattet av en skjør koalisjonsregjering og han har klart å presse den til å skrive ut nyvalg i oktober.

Korrupte eliter

Khans forakt for de tradisjonelle eliters korrupsjon treffer en utbredt misnøye i de ikkeprivilegerte sosiale klasser og han sammenlignes med Bolsonaro og Trump. Begge disse ryktes det arrestasjonsplaner for. 

– Det er flott å møte en veldig god venn, Pakistans statsminister, sa Trump da han for tredje gang møtte Khan i 2020.

Khan har selv sagt at han ble fjernet fra makten som en del av en konspirasjon mellom hans etterfølger, nuværende statsminister Shahbaz Sharif, og USA. Både Washington og Sharif benekter anklagene.

Ifjor ble Khan skutt i benet under et politisk møte, et attentat han ga Sharif skylden for.

Mye av denne reportasjen er basert på sanntidsoppdateringer via meldingstjenesten Telegram.

– Eneste grunn til at IMF eventuelt hjelper Pakistan, er at de har atomvåpen

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

Kjøp e-boken av Kent Andersen!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.