Imran Khan, Pakistans tidligere statsminister, ble sammen med sin kone Bushra Bibi onsdag dømt til 14 års fengsel for angivelig å ha solgt gaver han mottok i kraft av å være statsleder. 

Korrupsjon og statshemmeligheter

Dagen før ble Khan dømt til ti års fengsel for angivelig å ha avslørt statshemmeligheter. Det er snakk om et telegram som Khan hevdet beviser hvilken rolle USA spilte i avsettelsen av ham. Khan var Pakistans statsminister fra 2018 til 2022.

Zulfi Bukhari, et høytstående medlem av partiet Pakistan Tehreek-e-Insaf som er grunnlagt av den tidligere cricket-stjernen Imran Khan, sa ifølge Deutsche Welle (DW) at Khan anker dommen til en høyere rettsinstans.

– Åpenbart manipulert rettsavgjørelse

Han kalte rettsavgjørelsene for «åpenbart manipulert» og «forhåndsbestemt», og la til at dokumentet som sto i sentrum for saken om lekkede statshemmeligheter, allerede var avgradert.

Khans advokater sa at dommeren så ut til å ha det «travelt» med å få avsagt dommen.

Bare dager til parlamentsvalget

De to påfølgende rettsavgjørelsene kom bare en drøy uke før parlamentsvalget 8. februar og flere stiller seg skeptisk både til rettsprosessen og rettferdigheten i sakene mot Khan.

– Å holde Imran Khan og hans parti utenfor valget med i hovedsak rettslige midler, har kastet en mørk skygge over valgprosessen og dens legitimitet, sier Haider Nizamani, foreleser ved Institute of Business Administration i Karachi, til DW.

Khan er utestengt fra offentlige verv i ti år.

Frykter for sitt liv

Khan hevder at anklagene mot ham er politisk motivert og frykter for sitt liv. Under et valgmøte i november 2022 ble han skutt i noe han beskrev som et «attentatforsøk iscenesatt av myndighetene».

Arrestasjonen av Khan og rettssakene mot ham har utløst voldsomme protester over hele Pakistan. I mai ifjor ble en person drept under demonstrasjoner til støtte for Khan. Partiet hans har oppfordret tilhengerne til å «stenge ned Pakistan».

Pakistan: Sinte demonstranter stormet høyesterett

 

 

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.