To tidligere militære sjefer fortalte lovgiverne i Representantenes hus tirsdag at president Biden beordret den kaotiske og dødelige tilbaketrekningen fra Afghanistan til tross for advarsler om at det ville fremskynde sammenbruddet av regjeringen i Kabul, som vestlige land støttet.

Pensjonert forsvarssjef Mark Milley og tidligere general i US Marines, Kenneth McKenzie, var begge medlemmer av Joint Chiefs of Staff, rådet som fungerer som den amerikanske presidentens øverste militære rådgivere.

De vitnet for komiteen i Huset for utenrikssaker, House Foreign Affairs Committee, i et forsøk på å kaste nytt lys over den tragiske tilbaketrekkingen, som begge menn hadde tilsyn med.

Milleys vitnesbyrd fikk mest oppmerksomhet og New York Post skriver om saken.

Mens Milley og McKenzie har flere ganger før vitnet for Kongressen om tilbaketrekningen, var tirsdag første gang de frivillig møtte opp siden de ble pensjonister, skriver The Post.

Lovgivere hadde håpet på forhånd og de ville snakke mer fritt om hva som skjedde i dagene og ukene før katastrofen i Afghanistan.

Mark Milley sa til panelet:

– Min personlige analyse var at en akselerert tilbaketrekning sannsynligvis ville føre til at de afghanske sikkerhetsstyrkene og den afghanske regjeringen ville kollapse, som ville resultere i en storstilt borgerkrig som minner om 1990-tallet eller Talibans maktovertakelse.

Denne analysen viste seg å være nøyaktig da Taliban overkjørte hele Afghanistan, skriver The Post. Dette fikk Biden-administrasjonen til å starte den tragiske evakueringen, som den republikanske komitélederen Michael McCaul sa at de ikke hadde klart å planlegge og forberede seg til.

Michael McCaul sa at komiteen fikk vite at utenriksdepartementet ikke en gang ba om en nødevakuering før etter at Kabul ble omringet av Taliban i midten av august. Som et resultat ble den internasjonale flyplassen ikke sikret før 17. august – to dager etter at Kabul falt:

– Som det sies, hvis du ikke planlegger, planlegger du å mislykkes – og mislykkes gjorde de, la McCaul til.

– As the saying goes, if you fail to plan, you plan to fail — and fail they did, McCaul added.

Tretten amerikanske soldater og 170 afghanere ble drept da selvmordsbombere angrep ved Abbey Gate, en inngangsport til flyplassen i Kabul den 26. august 2021, fire dager før oppdraget ble avsluttet.

Siden den gang har republikanere i komiteen søkt etter svar om hvordan det amerikanske militæret kunne forlate en 20-årig krig på en så tilfeldig og blodig måte, skriver The Post.

Milley sa at Biden ignorerte rådene hans om å beholde flere hundre soldater i Afghanistan, og at presidenten hevdet at han holdt seg til en plan satt i gang av hans forgjenger, Donald Trump.

Biden gir Trump skylden for kaoset etter tilbaketrekningen i Afghanistan – så sniker han seg bort til Camp David, skrev New York Post den gang.

Biden blames Trump for Afghanistan mess — then sneaks away to Camp David (nypost.com)

Den tidligere forsvarssjefen vitnet at han ikke var enig i tilbaketrekningen av amerikanske styrker. Han brukte ordene unilateral decision, som må bety at de trakk seg ut, uten å involvere allierte i vesten.

Milley hadde vurdert de enorme kostnadene og risikoen ved å gjøre det uten en permanent avtale om våpenhvile og maktdeling mellom Taliban og den afghanske regjeringen.

Familier til soldatene som ble drept ved Abbey Gate deltok i høringen, og Michael McCaul lovet at han ikke ville hvile før de kom til bunns i denne tragedien.

Milley sa også at han var forpliktet til å hjelpe familiene til de falne, og takket komiteen for etterforskningen:

– Jeg er her frivillig for å hjelpe familiene til de falne, sa Milley. De 13 falne ved Abbey Gate, og de tusenvis av falne og titusenvis av sårede – og utallige andre medlemmer som lider av krigens usynlige sår. Jeg er her for å hjelpe dem med å få svar.

Ikke alle er like begeistret. «General» Mark Milley hedret nettopp de 13 soldatene som ble drept ved Abbey Gate og sa at han vil kontakte familiene deres, skriver Doc Holliday:

– Det har gått over 2 år Mark, ingen hast. Ta deg tid og samle tankene dine. Det har vært NULL ansvarlighet fra denne administrasjonen.

Associated Press skriver om saken og gjentar at Det hvite hus fant i fjor at den kaotiske tilbaketrekningen skjedde fordi president Joe Biden var «begrenset» av tidligere avtaler gjort av president Donald Trump om å trekke tilbake styrker.

Vi husker Biden de første dagene i Det hvite hus hvor han signerte utallige presidentorde for å gjøre om absolutt alt Trump hadde fått igjennom som president. Det hadde ikke noe å si om det var positivt eller negativt.

Den katastrofale tilbaketrekningen fra Afghanistan var og er Joe Bidens ansvar. Ingen kunne ha bekreftet det bedre enn Mark Milley.

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.