Biden-administrasjonens kaotiske militære tilbaketrekning fra Afghanistan i 2021 har styrket Den islamske stats (ISIS-K) evne og vilje til å gjennomføre angrep mot vestlige mål over hele verden fra sine baser i Afghanistan. Flere angrep skal være forhindret, men planleggingen fortsetter, blant annet med bruk av droner, viser lekkede dokumenter gjengitt av Washington Post og Fox News.

ISIS-K ble offisielt grunnlagt i januar 2015 og har tatt sitt navn etter Khorasan-regionen, et historisk område som omfatter landene Afghanistan, Iran, Turkmenistan, Tadsjikistan og Usbekistan. De er, i likhet med IS, fiender av Taliban. Terrorgruppen sto bak angrepet på flyplassen i Kabul under den amerikanske tilbaketrekningen fra Afghanistan i august 2021. 13 amerikanske soldater og over 100 afghanere ble drept i angrepet.

ISIS-K har utført flere terrorangrep mot sivile, først og fremst i Afghanistan og Pakistan. I juli 2018 drepte terrorgruppen 149 mennesker i to bombeangrep i Pakistan, og i mai 2021 ble 90 drept i Kabul.

Terrorgruppen har gjentatte ganger angrepet hazaraer og andre religiøse minoriteter ved moskeer, skoler og arbeidsplasser. 6. september 2022 rapporterte Human Rights Watch at etter at Taliban tok over Afghanistan i august 2021, har ISIS-K tatt på seg ansvaret for 13 angrep mot hazara-minoriteten, og de har blitt knyttet til minst tre til, som til sammen har drept og skadet minst 700 mennesker.

Who is ISIS-K? The Group Behind The Kabul Airport Attack.

ISIS-Ks planer ble avslørt etter at medlem av etterretningsenheten til Massachusetts Air National Guard, Jack Teixeira, la ut topphemmelige Pentagon-dokumenter på nettet. Document skrev om Teixeira da han ble identifisert for to uker siden.

Den mistenkte bak lekkasjene av amerikanske militære hemmeligheter i Ukraina er identifisert

 

Ifølge Washington Post har ISIS-K utviklet en kostnadseffektiv modell for eksterne operasjoner som er avhengig av ressurser fra utenfor Afghanistan, operatører i land de har som terrormål, og et omfattende nettverk. Modellen vil sannsynligvis gjøre IS i stand til å overvinne mange av hindringene for å gjennomføre et terrorangrep.

“ISIS has been developing a cost-effective model for external operations that relies on resources from outside Afghanistan, operatives in target countries, and extensive facilitation networks,” says the assessment, which is labeled top-secret and bears the logos of several Defense Department organizations. “The model will likely enable ISIS to overcome obstacles — such as competent security services — and reduce some plot timelines, minimizing disruption opportunities.” (Washington Post)

Flere topphemmelige etterretningsrapporter lekket på Discord viser at terrorister fra Den islamske staten i andre deler av verden etterlyser ekspertise for å lage kjemiske våpen og operere droner. Et komplott der gruppens støttespillere ville kidnappe irakiske diplomater i Belgia eller Frankrike, i et forsøk på å sikre løslatelsen av 4000 fengslede militante, skal også være avslørt, ifølge Washington Post.

– More classified intelligence reports leaked on Discord show that Islamic State terrorists in other parts of the world are seeking to obtain expertise to create chemical weapons and operating drone aircraft.

– They also reveal a plot in which the group’s supporters would kidnap Iraqi diplomats in Belgium or France in a bid to secure the release of 4,000 imprisoned militants, according to the Washington Post.

Lekkasjene kommer en måned etter at general Michael Kurilla, leder for USAs sentralkommando (CENTCOM), vitnet for Senatets forsvarskomité (Senate Armed Services Committee) om ISIS-Ks operasjoner i Afghanistan.

Kurilla sa til lovgiverne at Pentagon anslår at terrorgruppen ville være klar til å gjennomføre en ekstern operasjon mot amerikanske eller vestlige interesser i utlandet i løpet av et halvt år, med eller uten forvarsel.

President Bidens håndtering av den amerikanske militære tilbaketrekningen fra Afghanistan i 2021 fikk utbredt kritikk etter at operasjonen viste seg å være både dødelig og kaotisk. Republikanere har iverksatt flere undersøkelser av Biden-administrasjonens handlinger, men Det hvite hus har lagt skylden på tidligere president Trumps administrasjon.

Senator John Kennedy (R-Louisiana) sier til Sean Hannity at Biden-administrasjonen bagatelliserer sin rolle i den kaotiske tilbaketrekningen fra Afghanistan. Han er bekymret for at Biden har to år til for å fortsette å oppdage innovative måter å feile på.

 

ISIS using Afghanistan as staging ground for terror plots after US withdrawal: report (Fox News)

Afghanistan has become a terrorism staging ground again, leak reveals (Washington Post)

The ISIS-K Resurgence (The Wilson Center)

Les også:

Biden gir Trump skylden for fadesen i Afghanistan

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.\

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.