Den salafistiske jihadistgruppen ISIS-K er en afghansk gren av Islamsk stat. Terrororganisasjonen dukket opp i Afghanistan som en regional gren av IS i slutten av 2014 og ble snart kjent for sin grenseløse brutalitet.

Den islamske stat Khorasan

Ifølge Reuters sitter USA på efterretning som bekrefter at Islamsk Stat (IS) har tatt på seg ansvaret for massakren på konsertgjengere i nærheten av Moskva fredag hvor minst 137 mennesker ble drept og mer enn hundre ble såret. Det skal være ISIS-K som står bak. 

ISIS-K, Den islamske stat Khorasan, har navn efter en gammel region som omfatter deler av Iran, Turkmenistan og Afghanistan.

Globalt, transnasjonalt kalifat

ISIS-K har som mål å skape en «ren islamsk stat» og en visjon om et «globalt, transnasjonalt kalifat» styrt av sharialover. Gruppen søker å destabilisere og styrte eksisterende regjeringer i den historiske Khorasan-regionen.

ISIS-K har utført en rekke «høyprofilerte» angrep mot sivile i Afghanistan og Pakistan. Blant annet drepte en selvmordsbomber i august 2021 13 amerikanske militære og minst 169 afghanere i Kabul under USAs tilbaketrekning; i juli 2018 drepte en selvmordsbomber minst 131 i Pakistan, tvillingbombing i juli 2016 drepte 97 i sentrum av Kabul, i juli 2023 drepte en selvmordsbomber 63 i Pakistan.

Verdens fjerde dødeligste terrorgruppe

I 2018 var ISIS-K rangert som verdens fjerde dødeligste terrorgruppe, ifølge Institute for Economics and Peace (via CNN).

FN anslo i 2021 at gruppen har en kjerne på opptil 2200 krigere basert i Afghanistan.

Universell jihad

ISIS-K tiltrekker seg enda mer radikale muslimer enn Taliban gjør. De anerkjenner ikke Taliban som en legitim islamsk organisasjon fordi de «ikke forplikter seg til universell islamsk jihad».

Hat mot Vesten og fiendskap mot Russland er fremtredende sider ved ISIS-K. At Russland intervenerte under krigen i Syria til støtte for den syriske regjering og mot IS, har gjort Russland til et «legitimt» mål for terrororganisasjonen.

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.