Portene til Kabul flyplass ble stengt lørdag, og flyene sluttet å ta av. Dette skal skyldes at franske og amerikanske etterretningskilder mistenker at IS har tatt seg inn på flyplassen. De frykter et angrep mot flyplassen. Det er også en risiko for at IS-terrorister blander seg med de som forsøker rømme landet.

USA gikk tidligere på lørdagen ut med en beskjed om at amerikanske borgere ikke skulle dra mot flyplassen. Begrunnelsen var sikkerhetsrisiko ved inngangen til flyplassen.

New York Times rapporterer at USA frykter at Den islamske stat (IS) skal gjennomføre et angrep som kan skade USA, og føre til at Taliban mister kontrollen i en svært skjør situasjon. Pentagons talsperson John Kirby ville ikke kommentere konkret hva slags trusler det var snakk om.

Det er en kaotisk situasjon på Kabul flyplass. 5000 amerikanske soldater bevokter flyplassen fra innsiden. På utsiden er flyplassen omringet av en jernring av Taliban-krigere. Flere har mistet livet i forsøket på å komme inn på flyplassen.

Minst tolv personer rapporteras ha dött vid flygplatsen. Det exakta antalet dödsoffer är okänt.

Flera terrorgrupper har kopplingar till Afghanistan. Den gren av talibanerna som nu kontrollerar Kabul – Haqqaninätverket – stöder al-Qaidas idé om global jihad.

CBS rapporterar att en före detta afghansk tolk uppger att talibaner utanför flygplatsen säger till folk att IS planerar en attack. Enligt CNN har militären börjat ta fram alternativa resvägar till flygplatsen på grund av hotet från IS.

– Det finns en stor sannolikhet att IS försöker utföra en attack mot flygplatsen, säger en talesperson för militären till nyhetskanalen.

Amerikanerne frykter at det beryktede Haqqani-nettverket skal få kontroll over de mange tusen amerikanske borgerne som fortsatt befinner seg i Kabul. Det kan i verste fall utvikle seg til å bli den verste gisselsituasjonen i USAs historie.

Lindsey Graham (R) sa i et intervju med Fox News fredag at han vil kreve riksrett mot president Joe Biden hvis han ikke bruker USAs militære styrker for å redde alle amerikanske borgere og lokale medhjelpere ut av Afghanistan.

Under den såkalte flyktningkrisen i 2015 gjemte terrorister seg blant strømmen av migranter. IS tok blant annet på seg ansvaret for terrorangrepet i Paris 13. november 2015, hvor 130 personer ble drept, de fleste i Bataclan-teateret.

Hvis IS har tatt seg inn på flyplassen, er det en åpenbar risiko for at IS-terrorister kan gjemme seg blant flyktningene som flys ut fra Afghanistan.

IS har vært tilstede i Afghanistan siden 2014, da pakistanere tilknyttet Taliban ankom provinsen Nangarhar nord i Afghanistan. I 2015 erklærte denne gruppen seg som den afghanske grenen av Den islamske stat.

Expressen

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.